EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврозона: Инфлацията се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Инфлацията се забави

mail14:32 | 08.01.2018прегледи 6166 коментарикоментари 0


Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 1,4% на годишна база след растеж с 1,5% през ноември, потвърждавайки осреднени очаквания на ЕЦБ и финансовите експерти. Така инфлацията в еврозоната продължава да бъде доста далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Основно влияние за отслабването на инфлацията оказват енергийните цени, които се повишават през декември на годишна база с 3,0% след техен растеж с 4,7% през ноември. В същото време цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, нарастват с 2,1%, но след повишение с 2,2% през ноември, докато тези на услугите се повишават за трети пореден месец с едва 1,2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (без тези на храните, тютюневите изделия и на енергията) нараства за трети пореден месец с едва 0,9% спрямо година по-рано, но при средна прогноза за повишение с 1,0%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Забавяне на инфлацията в еврозоната не представляват изненада, тъй като повечето икономисти, както и представителите на ЕЦБ очакват подобна тенденция за края на изминалата и през първите месеци на настоящата година в резултат на т.нар. "базов ефект" на енергийните цени. В началото на 2017 година имаше рязък скок на енергийните цени (след споразумението на ОПЕК и други водещи производители на петрол като Русия да ограничат добивите с общо 1,8 млн. барела на ден). Това означава, че за да има известно ускоряване на инфлацията, енергийните цени ще трябва да нараснат през първите два месеца на 2018-а година далеч по-силно, отколкото през същия периода на предходната година, което обаче изглежда малко вероятно, преди растежът на потребителските цени да започне постепенно да се подобрява през месец март и след това.

Именно тези преценки накараха икономистите на ЕЦБ да прогнозират известно забавяне на средногодишната инфлация в еврозоната през 2018-а година спрямо 2017-а година (до 1,4% от 1,5%), преди да последва ускоряване на инфлация през следващите две години (съответно до 1,5% и до 1,7%).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg