EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона, ЕС: Растат продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона, ЕС: Растат продажбите на дребно

mail09:35 | 10.01.2018прегледи 7866 коментарикоментари 0


Силен ръст през ноември регистрираха продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС,показват данни на Евростат. Това е знак, че потребителските разходи продължават да бъдат съществена движеща сила за икономическия растеж в еврозоната през последното тримесечие на изминалата година.

Търговията на дребно в еврозоната се увеличи през ноември с 1,5% на месечна база след спад с 1,1% през октомври, докато очакванията на финансовите пазари бяха за 1,2 на сто.

Подобряването на търговията на дребно се дължи на ръст от 2,3% при продажбите на нехранителни стоки, като най-сериозно е увеличението с 5,9% отбелязват продажбите на текстил, дрехи и обувни принадлежности. В същото време продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличават с 1,2%, докато тези на автомобилни горива - с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на търговията на дребно в еврозоната се ускори рязко през ноември до 2,8% от 0,2% през октомври, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение с 2,4 на сто.

Основен генератор на по-добрия растеж при търговията на дребно на годишна база е повишението с 4,1% на продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,6%, а тези на автомобилно гориво - с едва 0,2 на сто.

Евростат представи аналогични позитивни данни в рамките на целия ЕС, като продажбите на дребно в 28-те страни на Съюза нараснаха през ноември с 1,5% спрямо октомври, когато се свиха с 0,6%, а на годишна база се увеличиха с 2,7% след повишение с едва 0,6% месец по-рано.

Европейската статистика отчита по-слабо повишение на продажбите на дребно в България, но това представлява устойчив умерен подем при търговията на дребно в нашата страна за пети пореден месец.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България нараснаха през ноември с 0,3% на месечна база след повишение с 0,6% през октомври. Растежът на продажбите на дребно в България на годишна база обаче се ускори през ноември до 3,9% от 3,8% месец по-рано, като по този показател страната се намира в златната среда на всички 28 страни - членки. Това представлява устойчив годишен ръст за четиринадесети пореден месец и най-солидно увеличаване на търговията на дребно от май 2017-а година насам.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg