EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврозона, ЕС - ръст на бизнес доверието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона, ЕС - ръст на бизнес доверието

mail09:35 | 03.07.2017прегледи 959 коментарикоментари 0


Потребителското и бизнес доверие в еврозоната достигнаха през юни до най-високите нива от преди глобалната финансова и икономическа криза, отразявайки ускоряващия се икономически растеж и рязко намалелите опасения за политическото бъдеще на ЕС след важните избори, проведени във Франция и Холандия, на които гласоподавателите не дадоха своето доверие на партии, желаещи оттегляне от Единния валутен съюз.

Според последно проучване на Европейската комисия, индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, скочи изненадващо силно през юни до 111,1 пункта от 109,2 пункта през май, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово доста по-скромно повишение до 109,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от август 2007 година насам – повече от година преди да стартира световната финансова и икономическа криза.

ЕК регистрира солидно повишение на икономическото доверие във Франция (скок на съответния индекс до 109,8 пункта от 107,6 пункта месец по-рано) в отговор на победата на Еманюел Макрон на проведената през май президентска надпревара и убедителната победа на неговата партия на последвалите парламентарни избори. Неговата проевропейска партия обеща да подобри тромавата регулация на трудовия пазар и да проведе реформи, които да доведат до по-експанзивен растеж на втората по сила икономика в еврозоната. Силен ръст обаче регистрира и индексът на икономическото доверие в Германия (с 2,4 пункта), както и този за Холандия (повишение с 1,6), докато аналогичният индекс за Испания нараства по-предпазливо (с 0,5 пункта), а за Италия остава на нивото от предходния месец.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, нарасна през юни до 1,15 пункта от 0,9 пункта през май, достигайки най-високо ниво от април 2011 година.

Последното проучване на Европейската комисия отчита и силно нарастване на доверието в индустриалния и промишлен сектор (скок на съответния индекс от 2,8 до 4,5 пункта), както и в търговията на дребно (до 4,4 от 2,0 пункта) и в строителството (до -3,5 от -5,6 пункта) при по-слабо подобрение на доверието в сферата на услугите (до 13,4 от 12,8 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до 16-годишен връх от -1,3 пункта спрямо -3,3 пункта през май, потвърждавайки предварителната оценка на ЕК. По този начин потребителското доверие надвиши своя пик от средата на 2006 година, достигайки най-високо ниво от април 2001 година насам.

Индексът, оценяващ потребителските инфлационни очаквания за следващите 12 месеца, се повишава през юни до 13,0 пункта от 12,8 пункта през май, но в същото време аналогичният ценови индекс в промишления сектор се понижи до 7,2 от 8,2 пункта през предходния месец.

През юни икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) достигна най-високо ниво от близо десет години насам, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия (ЕК) за България остана на нивото от предходния месец.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, нарасна през настоящия месец 111,3 пункта от 109,7 през май, достигайки най-високо ниво от август 2007 година насам. Подобно на еврозоната, този важен индикатор за целия ЕС също достигна нов посткризисен връх, но неговото малко по-слабо повишение се дължи на по-сдържано нарастване на икономическото доверие в двете най-големи икономики извън единния валутния блок – Великобритания и Полша (подобрение на индекса на икономическо доверие и при двете държави с 1,1 пункта).

Последното проучване на Европейската комисия за ЕС отчита солидно нарастване на бизнес доверието в индустриалния сектор (до 5,1 пункта през юни от 3,2 пункта през май) и в строителството (до -3,5 от -6,5 пункта), както и по-слаб подем на доверието в търговията на дребно (до 3,7 от 3,1 пункта) и в сферата на услугите (до 10,9 от 10,7 пункта).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136