EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Дефлация, заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Дефлация, заетост

mail12:40 | 02.10.2015прегледи 1315 коментарикоментари 0


Докато през август т.г. инфлацията в еврозоната отбеляза стойности от 0.1%, то през септември тя падна до минус 0,1%, показват оповестени от Евростат данни. По-рано през месеца директорът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че инфлацията в еврозоната може да стане негативна през следващите месеци, макар и само временно.
Връщането в отрицателната територия на цените ще увеличи натиска върху Европейската централна банка, която ще трябва да засили стимулите, целящи да предотвратят дефлация, съобщава Bloomberg. През март ЕЦБ стартира план за стимулиране чрез изкупуване на активи за повече от трилион евро с цел постигане на желаната инфлация от 2%. ЕЦБ счита, че настоящия спад в цените е причинен предимно от евтиния петрол. Според ръководителят на централната банка на Германия и член на управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман този спад ще бъде временен.
Евростат съобщава още, че безработицата в еврозоната за месец август остава непроменена – 11%. То е най-ниското за период от над три години, понижавайки се постепенно след отчитането на рекордните 12,1 процента през 2013 година. За България показателят бележи много лек спад от 9,8 до 9,7 на сто.

Припомняме, че през второто тримесечие броят на заетите се е увеличил с 0,3 на сто в еврозоната и с 0,2 на сто в целия ЕС спрямо предходните три месеца, сочат данни на Евростат. Данните отчитат сезонните фактори. В сравнение с второто тримесечие на миналата година заетостта бележи растеж от 0,8 на сто в еврозоната и 0,9 на сто в ЕС. Португалия и Гърция са отчели най-висок растеж на заетостта на тримесечна основа. Понижения има във Финландия, Великобритания, България и Литва.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167