EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврозона: Влошаване на инвеститорските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Влошаване на инвеститорските нагласи

mail11:31 | 06.03.2018прегледи 3762 коментарикоментари 0


Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват сериозно влошаване през март отчасти поради притесненията за разрастващ се протекционизъм, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи високи мита на вноса на стомана и алуминий, показват резултати от последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix.

Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да въведе мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, за да защити американските потребители. Последва незабавна реакция от основните търговски партньори на САЩ, включително и от Европейската комисия, която определи подобна стъпка като безсрамно вмешателство, равнозначно на протекционизъм и това породи притеснения за евентуални контрамерки. Тръмп отговори с нова заплаха, че може да наложи мита и за вноса на произведени в Европа автомобили, ако ЕС отговори с ответни мерки на неговия план за въвеждането на тарифи за вноса на стомана и на алуминий.

"Коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп относно въвеждането на митнически тарифи за определени продукти не само разтревожиха Европейската комисия, но и европейските инвеститори", заяви Манфред Хюбнер от института Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, базиран на проучване сред 1029 инвеститори в еврозоната, проведено между 1-ви и 3-ти март, се понижи рязко до 24,0 пункта от 31,9 пункта през февруари,докато очакванията на финансовите пазари бяха за далеч по-скромно негово понижение до 30,9 пункта. Това представлява влошаване на инвеститорските нагласи за втори пореден месец, след като през миналия ноември съответният индекс достигна 10-годишен връх от 34,0 пункта, както и негово най-ниско ниво от април 2017-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи за пръв път от шест месеца насам, достигайки 45,8 пункта, след като през февруари удари многогодишен връх от 49,5 пункта (най-високо ниво от февруари 2007 година). В същото време индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се срина още по-силно до едва 4,3 пункта от 15,5 пункта през предходния месец.

Според базираният във Франкфурт институт, влошаването се дължи в най-голям степен на солиден спад на инвеститорските нагласи в Германия. Индексът на инвеститорското доверие във водещата европейска икономика се понижи през март до 29,1 пункта от 36,2 пункта през февруари, докато индексът, измерващ бъдещите нагласи, се срина до -2,5 пункта от 5,5 пункта месец по-рано, излизайки на негативна територия за пръв път от февруари 2016 година насам.

"Германският икономически локомотив определено започва да изпитва проблеми", отбеляза Хюбнер. Според него инвеститорите са разочаровани от споразумението за ново коалиционно управление между консерваторите на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия. Още в предходното проучване на Sentix мнозинството анкетирани посочиха, че необходимите компромиси за приемането на обща правителствена програма, която да е приемлива и за двете преговарящи страни, са довели до отказ от политики, лишаващи Германия от реформи и от политики, които инвеститорите и икономистите смятат за необходими за постигането на траен икономически растеж в бъдеще.

Манфред Хюбнер допълни, че протекционистката реторика на Доналд Тръмп влошава допълнително нагласите на инвеститорите в Германия и в цялата еврозона./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896