EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: 3-год. дъно на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: 3-год. дъно на инфлацията

mail11:14 | 02.10.2019прегледи 646 коментарикоментари 0


През септември годишната инфлация в еврозоната се забави неочаквано до близо 3-годишно дъно в резултат на спад на енергийните цени и рязко отслабване на ценовия растеж при хранителните стоки, показват предварителните данни на Евростат, които са в подкрепа на решението на ЕЦБ през миналия месец да предприеми нови стимулиращи мерки в опит да повиши инфлацията до целевото средносрочно ниви от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна през септември с 0,2% на месечна база и с едва 0,9% на годишна база при очаквания за запазване на растежа от 1,0%, отчетен през август, като това е най-ниската инфлация в региона от ноември 2016-а година, когато тя се повиши с 0,6 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат най-вече на спад с 1,8% на енергийните цени след тяхно понижение на годишна база с 0,6% през август и на доста по-сдържано повишение на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,6% след техен растеж с 2,1% месец по-рано. Цените на услугите се повишиха през септември с 1,5% след растеж с 1,3% през август.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се подобри през септември с 0,4% на месечна база и до 1,0% на годишна база от 0,9% през август. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg