EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВН с ново съоръжение в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН с ново съоръжение в Пловдив

mail14:00 | 02.09.2011прегледи 900 коментарикоментари 0


Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов и министър-председателят на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, председателят на УС на EVN AG д-р Петер Лайр и председателят на УС на EVN България г-н Йорг Золфелнер разпалиха за първи път новото когенерационното съоръжение на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД в Пловдив. На церемонията присъстваха още кметът на Пловдив Славчо Атанасов, посланикът на Австрия в България Н. Пр. Герхард Райвегер, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев, областният управител на Пловдив Иван Тотев, Щефан Шишковиц, член на УС на EVN AG, представители на местната власт, депутати от региона, представители на партньорите по проекта.
По време на церемонията българският премиер Бойко Борисов и австрийският му колега д-р Ервин Прьол символично кръстиха и двете турбини на когенерационната централа. Г-н Борисов даде името „Марица“ на газовата турбина, а д-р Прьол кръсти парната турбина „Сиси“, както са се обръщали към австрийската императрица Елизабет.
Новата когенерационна централа на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД, изградена в партньорство със Siemens, е разположена на площадката на ТЕЦ Север в Пловдив и е най-модерното когенерационно съоръжение не само в България, но и на Балканите в момента. Общата инвестиция на „ЕВН България Топлофикация” EAД в нея е за 100 млн. лева, което в условията на тежка финансова криза през последните 2 години се явява свежа „финансова инжекция” за местната икономика. Затова свидетелства и броят на ангажираните работници и компании подизпълнители на проекта – над 300 души, 20 компании и над 50 доставчика от България и чужбина. Първата копка на съоръжението беше направена през септември 2010 г. като година по-късно новата централа е готова да посрещне предстоящия отоплителен сезон.
Капацитетът на новото енергийно „бижу” на Пловдив е 49,9 MW (мегавата) електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. С пускането в експлоатация на новата когенерация „ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще увеличи коефициента си на полезно действие с 20% от сегашните 70% до над 90%, тъй като новата газова турбина е от ново поколение и е изключително ефективна. Прогнозното годишно производство на електрическа енергия от новата когенерация е над 290 хил. MWh (мегаватчаса), което е близо 3 пъти повече от произвежданото със сегашното оборудване на сега съществуващия ТЕЦ Север. Очаква се 81% (около 261 хил. MWh) от планираното общо производство на гореща вода за новия отоплителен сезон 2011/2012 да бъдат осигурени от новата когенерация.
Изключително важно за всички граждани на Пловдив и района е, че благодарение на инвестицията в модерната когенерация, „ЕВН България Топлофикация” EAД намалява значително вредните емисии, отделяни при производството на всеки мегаватчас електрическа и топлинна енергия.
С приключване на мащабния проект на площадката на ТЕЦ Север „ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще може да предлага на своите клиенти в Пловдив по-стабилни цени на топлинната енергия на основание рентабилното и ефективно енергопроизводство. Което в условията на растящи цени на основното гориво – природен газ, ще позволи по-ясна и дългосрочна прогноза и привличане на нови клиенти към услугата централно топлоснабдяване.
Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна топлина от парата. За разлика от тях технологията „когенерация” използва тази „отпадна” топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност.
Комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия е с доказани качества и в комбинация със съвременните най-добри налични техники, представлява най-ефективния и щадящ природата метод, който е не само приоритет на EVN България като иновативна компания, но е и цел на Европейската комисия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg