EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕВН замрази проекта "Горна Арда"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН замрази проекта "Горна Арда"

mail07:05 | 01.03.2017прегледи 1510 коментарикоментари 0


Австрийската компания ЕВН, която е доставчик на електроенергия в Югоизточна България, замразява изграждането на проекта "Горна Арда". Това съобщиха от дружеството в своя годишен отчет. Проектът предвиждаше компанията да притежава 70% от хидрокаскадата с мощност от 170 мгвт, а останалите 30 на сто да бъдат вложение на българската държавна компания НЕК.

Ето краткото съобщение на компанията: "Във връзка със законовите задължения на Концерна EVN AG като публична компания, листвана на Виенската борса, ръководството на EVN AG информира всички заинтересовани страни, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда. Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година. Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда беше подписано на 19 юли 2010 г."

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда е от осемдесетте години на двадесети век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, с прилежащи към тях водноелектрически централи. Проектът остава без реализация до началото на деведесетте. Следва нов опит за реализацията му, но и той се проваля.

Третият опит с участието на ЕВН е от 2010 г. Тогава във Виена дружеството и НЕК подписват акционерно споразумение за изграждането на хидрокаскадата. В отчета на ЕВН не се казва за какъв срок се замразява проекта.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg