EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР: ЦИЕ ще се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: ЦИЕ ще се забави

mail16:00 | 09.11.2012прегледи 619 коментарикоментари 0


Страните от Централна и Източна Европа са изправени пред "значително икономическо забавяне" тази и идната година в резултат на продължаващото сътресение в еврозоната, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирана от ДПА.
"Кризата в еврозоната се засили едва в края на 2011 година и не се отрази на годишните икономически показатели за региона в преход", отбелязва ЕБВР в доклада си за 2012 година. Оттогава обаче дълговата криза в еврозоната се влоши.
"Възстановяването спря в много страни в преход, които са твърде силно обвързани с еврозоната", допълва банката. Тъй като еврозоната вероятно ще "напредва бавно и неравно към овладяването на кризата", в близко бъдеще последиците ще продължат да се отразяват отрицателно върху растежа в региона в преход, според институцията.

В доклада се посочва също, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) в Югоизточна Европа и балтийските страни ще бъде "особено бавен", след като някои държави "навлязоха или отново ще влязат в лека рецесия". При тези условия увеличението на БВП в региона се очаква да "се забави значително" до 2,7 процента през 2012 година и 3,2 процента през 2013 година спрямо 4,6 процента през 2011 година, се отбелязва в доклада.
Растежът в страните, които са най-обвързани с еврозоната, ще отслабне значително спрямо 2011 година. "Рецесиите в Хърватия, Унгария и Словения ще се задълбочат още, а дори обичайно издръжливата полска икономика сега се очаква да нарасне по-малко", твърди ЕБВР. "Прогнозата за региона в преход остава зависима от развитието на кризата в еврозоната и нейното отражение в световен мащаб, включително въздействието й върху цените на суровините и избягването на риска в световен мащаб", се допълва в доклада.

 


Тагове: ЦИЕ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165