EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР понижи прогнозита си за ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР понижи прогнозита си за ЦИЕ

mail11:50 | 05.04.2022прегледи 902 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за растежа на Румъния и Чехия. Но очакванията за Полша са за 4,5% ръст на БВП, което е само с 0,8% под прогнозата от ноември. А очакванията за Гърция се влошават само с 1%. Промените в прогнозите на ЕБВР се дължат основно на негативните последици от руската инвазия в Украйна и последвалите я западни санкции спрямо Москва.

ЕБВР понижи прогнозата си за растежа и на българската икономика през 2022 г. В новия си мартенски доклад ЕБВР вече очаква Брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се повиши през настоящата година само с 2,8%, при очакван ръст от 4,4% в прогнозата на банката от ноември 2021 г. За 2023 г. ЕБВР очаква БВП на страната ни да се повиши с 3,6 на сто.

ЕБВР е първата международна финансова организация, която публикува официална икономическа прогноза за региона, в който оперира, след началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари. Банката влошава прогнозите си за почти всички страни, включени в анализа. Но в повечето държави корекцията в очаквания ръст на БВП е по-малка, отколкото за България.
В мартенската прогноза на ЕБВР е заложен с 1,6% по-малък ръст на БВП на България спрямо прогнозата от ноември 2021 г.

ЕБВР посочва няколко причини за занижената икономическа прогноза за България за настоящата година. Сред тях са растящите енергийни цени и силната зависимост на България от вноса на руски горива, както и очаквания спад на руския туризъм в нашата страната, която, според данни на банката, през 2019 г. (преди коронавирусната пандемия) е приела 450 хил. туристи от Русия.

ЕБВР също така отбеляза, че може да има забавяне или отлагане на чуждите инвестиции в страните, които са близо до Украйна, като България и Румъния, особено в контекста на милитаризацията в Черно море.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg