EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕБВР даде заем за газопровода BRUA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР даде заем за газопровода BRUA

mail17:40 | 21.03.2018прегледи 5397 коментарикоментари 0


intellinews.com

Европейската банка за възстановяване и развитие предостави заем на румънската компания за пренос на природен газ Transgaz в размер на 278 млн. леи (60 млн.евро) за завършване на строителството на румънския участък от газопровода България-Румъния- Унгария-Австрия (BRUA).

Сделката, обявена на 23 февруари, дойде във време, когато BRUA все повече се поставя под въпрос. Будапеща вече не желае да разшири газопровода от унгарската територия в Австрия, а преговорите между доставчиците и участващите правителства изглеждат задънени.

Планираният газопровод от България за Австрия е един от двата маршрута на Южния газов коридор (SGC), подкрепен от ЕС, чрез който ще се транспортира минимум 10 млрд. куб.м газ от Каспийския регион през Грузия и Турция като в крайна сметка ще достигне до пазарите на ЕС чрез два възможни маршрута: BRUA и Транс-Адриатическия тръбопровод през Балканите и Адриатическо море към Италия, чието изграждане вече е в ход.

Дългият 1318 км газопровод BRUA е проектиран да има пропускателна способност от 23 bсm / год. Проектът се осъществява чрез междуправителствени споразумения, следвани от националните газопреносни мрежови оператори.

През миналия юли обаче, унгарският мрежов оператор изостави плановете си за изграждане на междусистемна връзка/колектор с Австрия, който е част от BRUA. Въпреки че четирите държави участнички подновиха своя ангажимент да продължат първоначалните планове, два месеца по-късно, през февруари 2018 г., австрийският партньор в проекта (Gaz Connect Austria) заяви пред Ziarul Financiar, че унгарският партньор няма намерение да изгражда междусистемната връзка с Австрия. Счита се, че от средата на миналата година не е постигнат напредък. Вместо това унгарската FGSZ предпочита отклоняването на газ към Словакия и Украйна чрез съществуващите тръбопроводи. По-нататъшно объркване бе предизвикано от премиера на Унгария Виктор Орбан, който обяви, че някои унгарски фирми вече са сключили договор за капацитета на румънско-унгарската междусистемна връзка за следващите 15 години. Румънският ежедневник Ziarual Financial цитира по-късно служители от румънските и австрийските газопреносни компании, които казват, че две (най-вероятно унгарски) компании са сключили договор за почти целия капацитет на румъно-унгарския колектор в посока Румъния-Унгария.

Междувременно главният изпълнителен директор на OMV Petrom Марияна Георге каза през февруари, че компанията е загубила търга за разпределяне на капацитет от 4 млрд. куб. м годишно за пренос чрез междусистемната връзка Арад-Сегед между Румъния и Унгария, съобщи електронната медия hotnews.ro.

Вместо това, OMV и ExxonMobil твърдят, че търсят купувачи в Турция и Украйна, както и в България, и Молдова за офшорния газ, който ще започнат да произвеждат в офшорния блок Нептун през 2020-2021г.. Когато започне да се добива търговски / комерсиално газ, Румъния ще има потенциал да изнася 8 млрд.куб. м газ от собствените си офшорни ресурси.

"BRUA вече не е BRUA", коментира Георге, очевидно позовавайки се на нежеланието на Унгария да осигури продължаването на тръбопровода в Австрия. В крайна сметка BRUA има за цел да предостави ресурси от офшорни компании в Румъния на своите съседи на справедлива цена - но преговорите между OMV- ExxonMobil като основен офшорен оператор, румънското правителство и съседните страни в момента изглежда са в застой. Ето защо, одобрението на ЕБВР за проекта идва в критичен момент. Банката е твърд поддръжник на Южния газов коридор, като също така е разширила финансирането за TAP заедно с други европейски институции за развитие.

Заемът от 60 млн. Евро за румънския участък на BRUA е придружен от по-широка подкрепа (в партньорство с Европейската инвестиционна банка) за Transgaz, с оглед регионалното развитие: наскоро ЕБВР обедини усилията си с румънската компания в наддаването за гръцката газоразпределителна компани DESFA (която притежава дял в българската компания за разработване на газов интерконектор Гърция-България ICGB). Освен това, банката, също в партньорство с ЕИБ, ще финансира инвестициите на Transgaz в Молдова. Ако успее да поеме DESFA, Transgaz ще контролира вноса на газ от TAP в Централна Европа. Предвижданият 1.5 млрд. куб. газ, който потенциално ще се внася от TAP до Румъния през България (това е максималният капацитет на реверсивния румънски междусистемен колектор), ще бъде по-малко от обема, който Румъния би могла да изпрати чрез BRUA.

Подкрепата на ЕС за проекта понякога не е категорично изразена или е възпрепятствана от по-сложни преговори за единния енергиен пазар и споделяне на ползите от черноморския офшорен природен газ. ЕС има неутрална позиция по отношение на текущите преговори. Запитан за задънената улица на проекта BRUA и препятствията, създавани от Унгария, еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Каниете през февруари коментира много общо,че ЕС подкрепя "всеки проект, подобряващ взаимосвързаността". Но "междусистемните връзки винаги са били кошмар, защото има толкова много интереси", добави той.

ЕК наистина предостави на Transgaz заем от 179 млн. евро за BRUA, това ще даде основен тласък на проекта. Но безвъзмездната помощ беше договорена като част от по-широка сделка, включваща ангажимента на Румъния да разреши доставка на офшорен природен газ в съседни държави. Сделката изглежда все още е в процес на преговори, съдейки по планираните от Румъния промени в дизайна на газовия пазар.

Допълнителната силна подкрепа от страна на ЕС за газопровода, за да достигане до газовия център на Австрия в Баумгартен, е в съответствие с широкото споразумение и ще служи на двете страни: ще помогне на Румъния да продаде своя газ на отворения пазар в Австрия и ще допринесе за единния енергиен пазар. Преговорите обаче, се усложняват от компаниите за природен газ (по-конкретно OMV), които предпочитат да продадат своя румънски офшорен газ за износ чрез дългосрочни споразумения, договорени на двустранна основа – вариант по принцип срещу гъвкавостта, която се съдържа в политиките за единния пазар.

Превод:CBBSS INFOLETTER


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg