EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:Инвеститорите не разграничават Изток от Запад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:Инвеститорите не разграничават Изток от Запад

mail15:00 | 09.12.2010прегледи 666 коментарикоментари 0


"Инвеститорите вече не правят разлика между Изток и Запад, което определено е добра новина за България", заяви днес в ЕП в Брюксел министърът на финансите Симеон Дянков по време на семинар на тема "Влиянието на кризата върху новите страни членки на ЕС, които не са членки на еврозоната", предаде БТА. "В зародиша на кризата всички очакваха, че Източна Европа ще бъде най-силно засегната от негативните последици. И докато Унгария, Литва, Румъния имат да свършат още много работа, същото се отнася и за Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Белгия и други западноевропейски страни", коментира Дянков.
Инициатор и модератор на форума беше българският евродепутат Илиана Иванова (ЕНП/ГЕРБ), заместник-председател на специалната комисия за кризата, съобщи българският пресцентър на ЕНП.
Семинарът съсредоточи вниманието си върху проблемите, с които се сблъскват новите страни членки в контекста на кризата, а така също и върху сътрудничеството между държавите от еврозоната и новите страни-членки, които не са част от нея.
"Страните от Централна и Източна Европа са едни от тези, които най-добросъвестно и дисциплинирано се стремят да спазват бюджетните, финансовите и икономическите правила, въпреки, че стартираме от по-ниска изходна позиция в сравнение със старите страни-членки", заяви Илиана Иванова. "Затова считам, че е справедливо да се отчита и необходимостта от "ефекта на настигането"/catching up/, от който тези страни имат нужда, за да говорим наистина за равнопоставеност и истинска европейска солидарност", допълни българският евродепутат.
Основните теми на форума бяха влиянието на кризата върху новите страни членки; приспособяване на стратегиите за изход от кризата към нуждите на новите страни-членки; координиране на политиките между страните-членки на еврозоната и новите страни членки; разширяване на еврозоната.
Важен акцент в семинара беше участието на бившия министър-председател на Естония и настоящ депутат в естонския парламент Март Лаар. Политическите и икономически реформи, проведени от кабинета на Лаар, са основната причина за бързото икономическо развитие на Естония в посткомунистическия период.
По думите на финансовия министър, цитиран от Стандарт Нюз, наесен отново ще водим разговори за влизането в чакалнята на Еврозоната.
Той похвали икономиките на страните от Източна Европа, които за разлика от повечето държави не са вдигали данъци и не са докарали допълнителен дефицит.
"ЕРМ-2 и Еврозоната са следващата стъпка. Срокът зависи от много неща, ние си правим това, което се изисква от нас, за да минем под 3% дефицит и евентуално разговорите да започнат есента на следващата година. Ако през юли покажем под 3%, тогава е възможно", заяви вицепремиерът.
Той отново бе категоричен, че България гони срока 2011 г. да влезе в зоната Шенген. "Нашето правителство е амбициозно и искаме 2011 г. да влезем в Шенген, и ще убедим не само Франция, а всички страни-членки. Ще се борим догодина това да стане. България просто заслужава да е в Шенген", отсече Дянков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159