EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Стабилизираме бюджета при поети ангажименти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Стабилизираме бюджета при поети ангажименти

mail17:04 | 16.10.2009прегледи 541 коментарикоментари 0


През последните шест месеца от мандата на предходното правителство салдото по консолидираната фискална програма се е влошило с над 1 млрд. и 300 млн. лева, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес. Според него това се дължи на изпълнението на разходите по бюджет 2009, направен на база на прогнози и допускания и чувствително разминаващ се с реалното състояние на икономиката и протичащите процеси в приходната част на бюджета от началото на 2009.
Симеон Дянков коментира, че при поява на лоши тенденции в приходите, първата задача е да бъдат осигурени мерки за компенсиране на това изоставане и стабилизиране на фискалната позиция на страната. Въпреки подготвяните проекти от страна на МФ за намаляване на разходите на правителството, това не се е случило при предишното правителство.
Дянков съобщи, че за първите шест месеца на тази година харченето на правителството се е увеличило с 26 процента в сравнение с 2008 г., докато приходите са намалели с над 10 на сто, така че в бюджета се е появила огромна дупка от над 36 процента. Поради това още на едно от първите си заседания кабинетът "Борисов" прие постановление, с което допълнително се ограничиха разходите на бюрокрацията, посочи той.
В момента Правителството работи в посока на стабилизиране на бюджетната позиция при вече поети ангажименти, включително и по договори за огромни суми, които дори
 не са влезли в рамките на консолидирания бюджет и съответно не са били обезпечени с източници за финансиране, добави министърът.
Освен ограничаване на разходите, новото правителство предприе мерки и за повишаване на събираемостта на приходите чрез реформи в НАП и митниците, посочи Дянков. Мерките са насочени към засилване на митническия контрол по границите и
засилен контрол и проверки на приходните администрации, за да се пресече контрабандният внос в страната и да се противодейства на схемите за неправомерно възстановяване или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.
На месечна база вече отчитаме подобряване на тенденциите при салдото по националния бюджет, като за август дефицитът на месечна база е намален до 92 млн. лева, а за септември дефицитът е 62 млн. лева, посочи Дянков.
На въпрос, свързани с поемането на гаранции на националните доплащания на единица площ за 2009 г. Дянков каза, че 211 млн. лева за мерки в областта на земеделието са
гарантирани в бюджета за 2010 г. и тези средства остават в план-сметката на Държавния фонд "Земеделие".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg