EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Летище София на концесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Летище София на концесия

mail17:40 | 01.12.2010прегледи 1235 коментарикоментари 0


Концесия на летището в София би спестила на държавата много разходи и би подобрила управлението на терминалите. Това заяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при обсъждането на партньорството между бизнеса и държавата, предаде БТА.
По думите му оценката, която прави Агенцията за малки и средни предприятия на фирмите, кандидатстващи за кредит, може да се прави и от банките. Тази дейност на агенцията е излишна, защото банките имат кредитни регистри на фирмите и не е необходимо те да се правят още един път, посочи Дянков. Той даде пример как държавата може да се освободи от излишни дейности и да ги прехвърли на частния сектор.
Дянков заяви, че се обсъжда как парите в Сребърния фонд да се управляват по-добре. Сега те са на депозит от 0.13 на сто годишна лихва в БНБ.
Министърът посочи, че единственият път за развитие на фирмите в близките 10 години ще бъде най-вече чрез собствено финансиране. Схемите на Гърция, която формира голям бюджетен дефицит и на Ирландия, където дълговете на банките блокираха финансите на държавата, няма да получат подкрепа в ЕС поне през следващото десетилетие, смята Дянков.
Той добави, че България трябва да има ниски данъци, които да привлекат чужди инвеститори, а те да изграждат инфраструктурата и да намират партньори сред българския бизнес.
Дянков добави, че бюджетът на страната за 2011 г. е по нов икономически механизъм, който за първи път ще разпределя около 35 на сто от БВП. През последните 20 години винаги през бюджета са се преразпределяли между 38 и 43 на сто от БВП, добави той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg