EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Излизаме от кризата без МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Излизаме от кризата без МВФ

mail13:39 | 18.10.2010прегледи 1093 коментарикоментари 0


България би трябвало да има някакъв вид преференциални условия за внос на автомобили, които отговарят на високи екологични стандарти. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков на Европейската кръгла маса на индустриалците и представители на българското правителство.
От четири месеца се прави анализ на пазара на нови автомобили и на коли втора употреба, за да се види по какъв начин да се определят различните облекчения. Анализът ще отнеме още няколко месеца и най-рано преференциите могат да бъдат въведени от началото на 2012 г., уточни Дянков пред журналисти.
Те ще важат както за нови автомобили и електромобили, така и за по-старите, притежаващи високи екологични сертификати.
През следващите три финансови години не възнамеряваме да увеличаваме акциза върху цигарите, заяви Дянков. По думите му България ще вземе допълнителни мерки за предотвратяване на контрабандата с цигари, произведени извън ЕС, както и за намаляване на дела на "сивата" икономика. Мярка в тази посока е
и предстоящото обвързване на бензиностанциите със системата на НАП, посочи Дянков. Според него вече са положени основите за по-големи инвестиции в инфраструктурни проекти през следващите години.
Уверени сме, че ще излезем от кризата, без да се наложи споразумение с МВФ, както в Португалия, или увеличение на данъците, както в съседни страни, добави Симеон Дянков. Той прогнозира, че ако България продължи с политиката на фискална стабилност, ще стане по-привлекателно място за инвестиции от  съседните страни.
Дянков посочи, че откакто макроикономическите показатели на страната са се подобрили, износът на България се подобрява всеки месец. Износът ни към страни извън ЕС расте, голям е към Средния изток, Азия, Латинска Америка, добави той в отговор на въпроси. По думите му, колкото икономиката е по-добра, толкова по-малко измами има и затова основната задача е макрокиномическите и фискалните данни да бъдат добри.
Окончателните данни за септември, които ще излязат по-късно днес, са по-добри от предварителните очаквания, допълни Дянков.
Той добави, че има пари в бюджета за непредвидени ситуации в държавата и резервът не е изхарчен.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg