EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министри в разнобой за осигуровки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министри в разнобой за осигуровки

mail11:15 | 11.10.2010прегледи 1089 коментарикоментари 0


„Завой няма, има просто диалогизъм. Появяват се нови идеи, обсъждат се и след това се взима правилното решение. Решенията предстоят”, коментира финансовият министър Симеон Дянков за БНТ по повод икономическата политика на кабинета.
И днес финансист номер едно не даде конкретен отговор в тази насока, като отбеляза, че има още доста да се работи, преди позициите да се сближат. Дянков посочи че най-вероятно здравната вноска ще бъде увеличена с 2%, но не губи надежда тя да стане и под 2 %. Увеличението й е необходимо, за да укрепи здравната система и то не за няколко месеца, а за години напред.
Коментирайки още темата здравеопазване, той посочи, че системата се нуждае от реформи, запушване на течовете и по-голямо финансиране. „Винаги на здравеопазването нещо му е липсвало. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че най-честа тема за искане на вот на недоверие е била именно здравето”, допълни финансовият министър.
Дянков отбеляза, че средно на глава на населението за здравеопазване у нас се дават 50% от средствата, отделяни в останалите страни от Европейския съюз. Той добави, че именно поради тази причина трябва да се увеличат и приходите  от здравни вноски.
Попитан дали действително парите от вноските за здраве са били изразходвани тихомълком за пенсии, Дянков отговори, че те са били отделяни за частни здравни фондове и са се съхранявали в отделна сметка в БНБ. Финансист номер едно изтъкна, че достъп до тази сметка няма дори той, парите са били неразработени и „просто са си стоели там". Той обаче обясни, че за сметка на това други части от фискалния резерв са се използвали за пенсии.Симеон Дянков добави и че единствено България от всички страни в ЕС не е увеличавала данъците. Той цитира изследване на KPMG, според което страната ни е една от десетте страни с най-ниско данъчно бреме за домакинствата.

Същевременно днес икономическият министър Трайчо Трайков коментира увеличавене на вноските така: „Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките сега". По думите му това не е добър сигнал за инвеститорите, както и за състоянието на инвестиционния климат в страната.„Един, два или три процента вдигане на осигуровките няма да реши въпросите в пенсионната система или в здравеопазването", посочи Трайков.Той допълни, че за някои малки фирми дори минимално увеличение на осигурителната тежест може да е непосилно и да доведе до съкращаване на персонал.

В същото време председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подчерта в интервю за "Хоризонт", че не е постигнато споразумение при преговорите между работодателите, синдикатите и правителството относно повишаването на осигурителната вноска с 2 %. Компромис може да бъде постигнат само при условията, посочени по-рано от работодателите.
Налице е втвърдяване на позициите на синдикатите, а работодателите никога не биха се съгласили на вдигане на здравната вноска, ако тези условия не бъдат изпълнени. Утре в 16 ч. продължават неформалните разговори между синдикатите и работодателите, каза още председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Очаква се Министерството на финансите да представи своите разчети, за да се преговаря конкретно в рамките на Тристранния съвет по предложенията за промени в Кодекса за социалното осигуряване.
След неофициалните разговори миналата седмица Божидар Данев заяви пред журналисти, че всички трябва да поемат негативите на реформата, в това число военни, МВР, правосъдната система, част от работодателите и заетите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg