EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков започна срещи по повод влизането ни в ERM 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков започна срещи по повод влизането ни в ERM 2

mail18:06 | 02.02.2010прегледи 726 коментарикоментари 0


В Брюксел се представя официалното Конвергентната програма на България за периода 2009-2013 г. - стратегически документ, очертаващ основните аспекти от подготовката на страната ни за участие в ERM 2 като необходим етап от процеса на присъединяването на България към еврозоната.
По същото време вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с министър-председателя и финансов министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Визитата му във Великото херцогство е поредната от серията срещи с министри на финансите на страни-членки на Еврозоната.
В разговора си с Юнкер, който е един от най-влиятелните финансисти в ЕС, вицепремиерът Дянков го запозна с реформите в България през последните 6 месеца, както и с предстоящите реформи, описани в Конвергентната програма на правителството. Симеон Дянков даде на Жан-Клод Юнкер копие на документа, за да се запознае подробно с него. На срещата е засегната и темата за желанието на България да кандидатства в еврозоната и пътя, по който да се осъществи. Юнкер посъветва българския министър да се запознае с кандидатурата на Словакия като страна, която има близка структура до българската икономика.
На срещата двамата обсъдиха и тежкото фискално положение на някои от страните от еврозоната – Гърция и Португалия, които регистрират високи бюджетни дефицити и отражението върху икономиката на България. Той приветства и инициативата на премиера Бойко Борисов да се среща с други европейски лидери и я оцени като много добра за лобирането в полза на България.
Утре вицепремиерът Дянков ще се срещне със своя немски колега Волфганг Шойбле.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046