EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Заплатите↑ през 2012, може би

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Заплатите↑ през 2012, може би

mail22:14 | 05.09.2011прегледи 999 коментарикоментари 0


Може би през първото полугодие на следващата година заплатите у нас ще бъдат повишени. Това съобщи във Варна министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Дарик. Той обаче отказа да разкрие повече подробности, за да не бъде възприета информацията като предизборен ход или популистко изказване.
Той обясни, че бюджета тази година е направен толкова консервативно, че дори и да има по-малък икономически растеж, приходите пак ще бъдат изпълнени. По подобен начин стоят нещата е с бюджета догодина. „Бюджет 2012 ще бъде по-добър от предишните два, тъй като има повече възможности”, изтъкна Дянков.
„Има финансова стабилност и оттук нататък може да се мисли за увеличаване на доходите и бюджетите на няколко от министерствата като културното и образователното например. Приходите тази година вървят добре - около 14% над тези от 2010 г., а разходите са с около 6% по-малко”, обясни министърът. Той разкри, че дефицитът за следващата година ще бъде под 2%, а растежът ще бъде около 4%.
Симеон Дянков каза още, че „данъчна ваканция” за частния бизнес няма да има, тъй като у нас данъците са най-ниски в цяла Европа. „Ако нещо трябва да се направи за частния бизнес, това са активни политики по отношение на инфраструктурата и по-добри придобивки в определени сектори”, уточни той.
Работата на НАП се развива по-добре през последните два месеца, увери още министърът. „НАП навсякъде трябва да се напънат повече, но го правят вече втори месец. Показва се, че като кажеш, че не си доволен и ще има промени, ако нещо не направят, те вземат че почнат да го правят”, коментира Дянков.
България няма да има период на депресия, категоричен е той. Според министъра икономиката ни върви добре и би се забавила, само ако се забави европейската.
С нов срив на световните борси обаче започна първата седмица от септември, съобщи bTV. Водещите индекси в Западна Европа се понижиха средно с 3%. Негативното развитие на събитията дойде само няколко часа след като председателят на Еврокомисията обяви, че рецесия в Еврозоната няма да има, а единната валута е силна и непоклатима.
Борсите в Европа се събудиха с ободрителното изказване на Жозе Барозу от Австралия. Барозу обяви още, че в Еврозоната няма да има рецесия, а растеж, макар и минимален.
Инвеститорите по цял свят обаче не повярваха на думите му. Разпродажба на акции имаше на всички световни пазари - в Азия, Австралия, а по късно и в Западна Европа. До късния следобед котировките на индексите спаднаха средно с по 3 процента, измерващи се в милиарди евро.
Най-недоволни от ситуацията са в Швейцария. Недоверието към еврото и долара, преориентира инвеститорите към франка и повиши неговата цена. Очаква се това да коства 25 хиляди работни места в алпийската държава.
След поскъпването на франка износът на швейцарски стоки рязко намаля. Фирми, които реализират продукцията си зад граница са заплашени от фалити.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg