EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: 12 млн. лв. лихви по новия заем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: 12 млн. лв. лихви по новия заем

mail12:45 | 08.06.2012прегледи 1018 коментарикоментари 0


От финансова и от гледна точка на европейските пазари сега е възможно най-удобният момент да излезем на еврооблигационния пазар, на който България отдавна не се е представяла, заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков по време на дискусиите по законопроекта за ратифициране документите, необходими за емитирането на облигации на международните капиталови пазари до 950 млн. евро. Финансовият министър уточни, че с предложената от МФ емисия ще бъдат погасени задълженията по главницата и последната лихва по дълговата операция на бившия финансов министър Милен Велчев.
Министър Дянков обясни, че има два основни параметъра, които определят кога да се предложи емитиране на външен и вътрешен дълг. „От една страна дългът трябва да се взема достатъчно далеч от датата на погасяване на предишен дълг, за да има спокойствие за пазарите и за държавния бюджет, от друга да бъде достатъчно близо до падежа при рефинансиране на предишен дълг, за да не се плащат излишни лихви. Всеки месец по-рано емитиране на еврооблигациите би струвало на бюджета между 8 и 12 млн. лв. на месец", уточни министър Дянков. „Следователно всеки месец, с който ние се приближаваме по-близо до падежа, спестяваме на бюджета тази сума. Трябва да се смятат добре плюсовете и минусите от една такава операция и решихме това да стане през пролетта на тази година", каза в заключение министърът на финансите.
Със 101 гласа "за", 34 "против" и 12 - "въздържали се" депутатите приеха законопроекта на второ четене за емитиране на еврооблигации за 950 млн. евро за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на бившия финансов министър Милен Велчев.
 


Тагове: заем, дянков, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg