EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавните пари от частни банки в ББР?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавните пари от частни банки в ББР?

mail17:35 | 24.03.2010прегледи 2678 коментарикоментари 1



 
Явор Иванов

Искането на левицата средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие (ББР) поставя въпросът за търговските банки, които обслужват държавните средства и плащания.
Според левицата в СИБанк продължават да стоят парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР. Пренасянето на парите на всички държавни предприятия от СИБанк в ББР е нещо, което рязко ще подпомогне икономиката в период на криза и ние настояваме това да стане веднага, каза от името на левицата депутатът Антон Кутев.
Преди месец на депутатски въпрос къде се депозират парите на държавни предприятия и фирми министърът на финансите Симеон Дянков съобщи пред парламента, че над 60% от средствата на държавни дружества, които са депозирани в банки, са вложени в три кредитни институции: Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и ЦКБ.
До края на август 2009 г. в различни банки са вложени около 1.4 млрд. лв. от държавните търговски дружества.
Става въпрос за 120 търговски дружества, в които държавата е мажоритарен собственик и още около 250-260 дружества, в които държавата има миноритерен дял.
При отчета, който е поискал финансовият министър в края на август, три четвърти от всички депозити са били еднодневни, които са с много ниска лихва. Това предполага, че тези средства могат да се използват само за оборотен капитал, а те престояват в банките с месеци и години, посочи министърът.
В края на февруари всички министерства - принципали на търговски предприятия, трябваше да изискат и да получат от съответните им ръководства как и къде ще инвестират свободните средства на дружествата.
Държавните дружества и предприятия са самостоятелни юридически лица, които оперативно се управляват от органите, избрани от собствениците на капитал. В Търговския закон са посочени случаите, в които определени решения изискват санкции от едноличния собственик или принципал, но за съжаление изборът на обслужващите банки на държавните предприятия не влиза в тези случаи, посочи преди месец Дянков.
Министърът тогава обяви, че възнамерява да направи още един отчет, за да установи каква е динамиката на този процес. Той заяви, че трябва прозрачност, за да се знае как се оперира с парите на държавата. Дянков очакваше да получи актуален отчет къде и колко са депозираните средствата на държавните предприятия, като информира, че при встъпването му в длъжност през лятото на 2009 г. са били 1.4 млрд. лв.
Новият отчет, който трябва вече да е готов, трябва да покаже и това, когато са изтекли сроковете на депозити и банката е сменена, по какви критерии държавните предприятия са избрали новата банка.


Тагове: банки, пари,
 
Коментари
 
til1963 - 25-03-2010 г. 17:19:46

Ами, левицата, в този случай, все пак е частично права. Общините обявяват обществени поръчки за обслужващи банки. Защо това да не важи за министерства и предприятия с държавно участие (поне за тези с мажоритарно такова). Инак някак странно звучи, 3те относително най-малки банки в България, да доминират пазара на депозити на държавни предприятия и институции. Доста понамирисва, имайки предвид собствениците.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162