EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавните пари в малка частна банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавните пари в малка частна банка

mail13:16 | 19.05.2010прегледи 2069 коментарикоментари 0


Явор Иванов
Изненадващо е, че една толкова малка банка контролира парите на държавата, и то без да е прозрачна нейната собственост. Това е доста притеснително защо тя е избрана на фона на големите банки. Но предполагам, че правителството, ще разгледа въпроса с Корпоративна банка, коментира днес през БНТ американският посланик Джеймс Уорлик.
Това той отбеляза по повод официална справка на Министерство на финансите, че финансовите средства на 18 от най-големите компании с преобладаващо държавно участие са съсредоточени в три банки, чиито пазарен дял от депозитите в банковия сектор са под 9% . В Корпоративна търговска банка са съсредоточени близо половината от депозитите на държавните фирми (408 млн. лв. или 48%). В нея са над 90% от авоарите на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ), като средствата са в размер на близо 76.5 млн. лв. В края на управлението на кабинета "Станишев" в контролираната от Цветан Василев Корпоративна банка са депозирани 35% от авоарите на държавните фирми. При правителството на Борисов, делът скача на 48%, става ясно от справката на МФ. 
Останалите два трезора от тройката банки са СИБанк, където миноритарен собственик и шеф на надзора е Цветелина Бориславова, както и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Данните показват, че само за три месеца СИБанк бележи сериозен ръст в привличане на средства от държавни фирми. Към март т.г. тя е акумулирала близо 80 млн. лв. от паричните наличности и депозитите на държавните предприятия, или 9.33% дял - троен скок спрямо август 2009 г. и два пъти ръст спрямо декември.  ЦКБ оперира с  75 млн. лева от средствата на държавните дружества. 
25 български и 2 чужди банки държат парите на държавните фирми. Това сочи справка за разплащателните сметки и депозитите на предприятията към 31 март 2010 г.  Документът е предоставен от Министерството на финансите на Съюза на издателите в България по силата на Закона за достъп до информацията. Данните включват сметките на 18 държавни фирми. Сред тях са Български енергиен холдинг и фирмите от неговата структура - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгартабак холдинг", "Благоевград БТ", "Кинтекс", Национална компания "Индустриални зони". От фирмите към транспортно министерство са включени БДЖ, НКЖИ, Летище София, Ръководство на въздушното движение, "Български пощи". Има данни и за Фонда за органите за местно самоуправление ФЛАГ, който е към строителното министерство, военния холдинг "Терем" и "Информационно обслужване" към МФ.
От анализа става ясно също, че фирмите не откриват в една и съща банка депозити и разплащателните си сметки. Най-много депозити има в Корпоративна търговска банка, КТБ е първенец и по разплащателни сметки (234 млн.). Към 31 декември по тази позиция на второ място е УниКредит Булбанк, на трето - Инвестбанк. Три месеца по-късно втора става СИБанк (77 млн.), а трета остава Инвестбанк (62 млн.). Следват УниКредит (36 млн.) и Общинска банка (25 млн.)
Като цяло ситуацията показа, че трябва да побързаме със създаването на Консолидационна компания, която ще управлява държавните дружества, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Според него така ще се засили контролът над тях, както и прозрачността за движението на парите им. Дянков отбелязва, че Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е въвело конкурсни правила, според които изборът на банки става на базата на оферти от различни кредитни институции. На практика обаче това не се е случило през годините. Енергийните дружества например не са обявявали конкурси за банково обслужване по закона за обществените поръчки. Изборът на банки всъщност е правен от директорите на държавните предприятия, а дали това е ставало след консултации с министрите, е отделен въпрос.

 

В едномесечен срок работна група ще подготви единни правила за банковото обслужване на държавните търговски дружества в търговски банки, които веднага да влязат в сила, съобщи днес Симеон Дянков.
Идеята е тези правила занапред да се използват в работата на всички държавни търговски дружества, когато те внасят средства или боравят със средства в банковата система.Сформирането на групата ще започне още днес, каза той. Дянков е предложил тази идея на премиера Бойко Борисов. В работната група ще бъдат поканени представители на Асоциацията на търговските банки, на БНБ и външни експерти.

 


Тагове: банки, пари,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158