EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавни служители по френски модел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавни служители по френски модел

mail12:15 | 11.07.2012прегледи 649 коментарикоментари 0


Предстои правителството да вземе решение дали да развие своя институт за публична администрация или за в бъдеще да продължи да ползва външна експертиза. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев след работно посещение в Страсбург за обмяна на опит и обсъждане на добри практики с Националното висше училище по администрация ENA (Ecole nationale d'administration). Министър Дончев беше придружаван от главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков и делегация с представители на държавната администрация от България.
„Искаме просветени и компетентни чиновници,“ заяви министър Дончев. „Професионалното обучение е задължително условие за една добре работеща и модерна администрация. Проучваме внимателно френския модел, където обучението и работата се провеждат едновременно и постоянно, а издигането в йерархията е съпроводено с целенасочени обучения и съпътстващи курсове за бъдещите отговорности. Това е съвършената гаранция, че когато някой се издига за ръководител, притежава необходимите качества.“
В рамките на работното посещение българската делегация се запозна със структурата и модела на преподаване, който се прилага от ENA за обученията на служители от държавната администрация. Българските представители получиха информация за конкретни детайли от разработването на учебната програма и подбора на лектори, като основен акцент в обсъжданията беше поставен върху съдържанието на учебната програма и видовете курсове, обучения и стажове. Тема на задълбочени разговори беше финансирането на учебните дейности и мерките за устойчивост на инвестициите в този тип образование в контекста на бъдещото развитие на кадрите и приложението на техния опит в системата. Накратко бяха представени и експертизата, която предлага ENA по европейските въпроси, както и международното сътрудничество на института с други Висши училища по публична администрация. В заключение на работното посещение бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност между ENA и Института по публична администрация в София, както и готовността на двете страни за поддържане на постоянен контакт за обмен на информация и сътрудничество.
ENA е едно от най-реномираните училища в Европа и света за публична администрация. Създадено през 1945 от Генерал Де Гол, неговата цел е да демократизира достъпа до държавната служба. Днес училището осигурява начално и продължително обучение на висшите държавни чиновници - както за французи, така и за чужденци.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg