EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Държавни регистри на марки и географските означения – публични

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавни регистри на марки и географските означения – публични

mail09:05 | 12.11.2009прегледи 1091 коментарикоментари 0


Държавните регистри на марките и на географските означения да бъдат публикувани в интернет, предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за марките и географските означения, съобщи правителствената информационна служба.
Двата регистъра се водят и поддържат от Патентното ведомство и освен на хартиен носител те ще имат и електронна база данни, която ще се публикува на официалната интернет-страница на административната структура.
С измененията в нормативната база ще отпадне експертизата по същество, която се извършва служебно от Патентното ведомство. Тя ще бъде заменена с опозиционна система, включваща:
Експертиза на заявката, която ще се извършва само на  абсолютни основания и ако заявката отговаря на изискванията, ще се публикува в Официалния бюлетин на ведомството;
В тримесечен срок от публикацията лицата, които могат да възразят, ще трябва да направят това с писмена опозиция срещу регистрацията на марката. Тя ще се разглежда от трима експерти;
Когато не е подадена опозиция или тя е отхвърлена /изцяло или частично/ като неоснователна с влязло в сила решение, ще трябва да се вземе решение за регистрация на марката.
Този модел на експертиза съответства на процедурата, която се извършва от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар, администриращо марката и дизайна на Общността, се посочва в съобщението.
Правилата, регламентиращи процедурата по опозиция, ще влязат в сила 12 месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. През това време ще може да се организира разяснителна кампания за прилагането на нормативната база и на новия режим за регистрация.
Друга промяна в закона предвижда таксите за заявяване, за експертиза и за регистрация, ако не бъдат платени в едномесечен срок, да се дължат в двоен размер до един месец след изтичането на определения срок. Когато таксата е платена в едномесечен срок, ще трябва да се вземе решение за регистрация на марката. Тя ще се вписва в държавния регистър, ще се публикува в Официалния бюлетин, а на заявителя ще се издава свидетелство за регистрация.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg