EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавната хватка за отстъпка от 10%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавната хватка за отстъпка от 10%

mail12:53 | 24.02.2010прегледи 797 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Колко реално се дълговете на държавата към фирмите все още е трудно да се каже. Преди дни премиерът Борисов каза, че те са 500 млн. лв., вчера Владислав Горанов, зам.-министър на финансите говори за 600 млн. лв. В края на миналата седмица Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България твърди, че дълговете са над 1 млрд. лв. В началото на февруари Българската стопанска камара направи електронен регистър, в който фирмите да заявяват какви суми им дължи държавата, като до момента 15 предприятия са декларирали малко над 501 млн. лв. вземания. Посочен е и средният период на закъснение - 4 месеца.
Държавата казва, че причината за тези забавени плащания е, че не малко договори през миналата година са подписвани, без да е осигурено предварително финансиране.

Според данни на БСК сред най-големите длъжници на фирмите са Министерството на труда и социалната политика – 200 млн. лв., МРРБ с 280 млн. лв., като от тях 38 млн. лв. са изплатени през януари, до края на февруари трябва да бъдат преведени 80 млн. лв. и още толкова до края на март. Задълженията в търговия са за над 210 млн. лева.

Единствено, което фирмите са в състояние да направят на този етап, за да получат пари от държавата, е да пращат напомнящо писмо или такова, където да обявят съгласието си на 10 % отстъпка, за да получат 90% от цялата дължима сума. Почти няма случай, в който дадена фирма възнамерява да съди държавата, тъй като никой не иска да се отказва от участие в държавни поръчки в бъдеще.  
Според БСК бизнесът се е съгласил да се раздели с над 100 млн. лева, за да получи 90 % от вземанията си. Тези средства ще се инвестират в изграждането на Южната дъга в София, магистрала Марица и за пътен възел във Варна, твърди финансовият министър Симеон Дянков. Но вече има случаи, когато държавата предлага дори 50% намаляване на задълженията на държавата към съответната компания.
Камен Колев от БСК, цитиран от Фокус казва, че практиката със задържане на 10 % от дължимата за плащане сума, ще създаде проблеми на фирмите. Те ще почнат да ги калкулират в своите оферти, защото след време ще знаят, че за да получат бързо парите си ще трябва да отстъпят с 10 %, тоест трябва да са ги калкулирали предварително. Вторият вариант е, ако не ги калкулират – да търсят лобиране с правителството с цел на тях да им върнат 100-те процента, което пак е свързано с някакъв вид нерегламентирани отношения. Според Колев там където няма предвидени средства за изплащане към фирмите е по-добре държавата да дотира някакъв дълг, защото бизнесът изнемогва предвид на лихвите по кредити.
От БСК предлагат създаване на публичен регистър, поддържан от Министерството на финансите, от който да се вижда как се изплащат задълженията на държавата към фирмите.
Да има същото така регистър на Националната агенция за приходите и да се види – какво е исканото ДДС, каква част е в момент на проверка или на ревизия, каква част е възстановен – всекидневно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg