EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата ще придобие "Дунарит"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата ще придобие "Дунарит"

mail07:00 | 29.08.2017прегледи 8769 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката предприема действия по придобиването на "Дунарит", т.е по влизането му в патримониума на българската държава, е съобщил министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти, информират от Министерството на икономиката.
По думите му решението е взето след анализ и среща със синдикатите и с изпълнителния директор на "Дунарит", като основната цел е запазване дейността на дружеството и работните места. Министър Караниколов е бил категоричен, че последния месец Министерството на икономиката много внимателно следи случващото се в предприятието. Той е напомнил, че към членове на Съвета на директорите на "Дунарит" е повдигнато обвинение, което съгласно българското законодателство е дало основание да бъдат предприети действия от контролните органи за отнемане на лиценза за производство, което би довело до тежко състояние за дружеството и за целия военно-промишлен комплекс в България.
Въпреки че са подали молба за освобождаване, членовете на Съвета на директорите не могат да бъдат освободени, тъй като има произнасяне на Съда. Освен това от 24 август 2017 г., което е вписано в Търговския регистър на 28 август 2017 г., има определение на Съда, отказващо увеличаване на капитала на дружеството, което означава, че новите акционери не могат да влязат там и съответно не могат да се предприемат действия за освобождаване на Съвета на директорите. В тази връзка Министерството на вътрешните работи трябва да предприеме мерки за отнемане на лиценза за производство. "За да избегнем сътресения, касаещи целия военно-промишлен комплекс, Министерството на икономиката започва активни действия за купуване на всички вземания, което ще предотврати последваща процедура по несъстоятелност или продажба на активи на дружеството", е заявил министър Караниколов.
Икономическият министър е уверил, че Министерството на икономиката ще оптимизира дейността на предприятието и гарантира запазването на работните места. "Изключително важно за нас е подкрепата на всички, което е извънредна мярка и не касае целия военно-промишлен комплекс", е подчертал той.

Преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“, заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това бе разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка. Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи, лицензиите му няма да бъдат отнети. Министърът на икономиката бе категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за икономиката и за целия военно-промишлен комплекс, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg