EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата призна: скизоната в Банско незаконна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата призна: скизоната в Банско незаконна

mail17:30 | 30.06.2011прегледи 655 коментарикоментари 0


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с „Юлен” АД, да конфискува в полза на държавата незаконно изграденото, както и и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк Пирин, част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Конфискуваните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия.
Коалицията настоява и за търсене на персонална отговорност по чл. 282 от НК на министрите Нона Караджова, Свилен Нейков и Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.
Коалицията смята, че трябва да бъдат подведени под отговорност концесионера на ски зоната „Юлен” АД по чл. 278в и чл.352 и свързаните с тях текстове от Наказателния кодекс.
Коалицията „За да остане природа в България” организира протест пред Министерски съвет, утре, 1 юли, петък, от 8,30 ч.
Вчера екоминистърът Нона Караджова призна, че близо половината от ски зона Банско в сърцето на Национален парк Пирин е незаконна и излиза извън предоставената на „Юлен” АД концесия. Министърът скандално заяви, че законът ще бъде променен, за да се узакони това.
Подобно решение на правителството за узаконяване на незаконните части от ски зона Банско може да се сравнява единствено с безочливите замени на гори, извършени от предишното правителство, казват природозащитниците.
Според Коалицията „За да остане природа в България” (списък на членовете й има по-долу) отговорност за случващото се в Национален парк Пирин носи както концесионерът на ски зоната Юлен АД, но и следните министри и държавни служители:
- Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, защото е предложила подобно решение за концесията в Национален парк Пирин. Защото след като през 2010 г. й беше ясна истинската площ на концесията, си позволи да разреши строителството на два нови лифта (при това с предварително изпълнение на заповедта ). Защото откакто е на поста си вече 2 години, не е защитила държавния интерес и е приемала занижени консеционни възнаграждения от „Юлен” АД. Защото отказа да приеме целите на Стратегията за биологичното разнообразие на Европейския съюз и скандалните й изказвания пред Съвета на европейските министри на околната среда и твърдеше, че европейската екологична мрежа Натура 2000 блокира икономическото развитие на България при положение, че единствените цели на Натура 2000 са именно да развиват икономиката на всяка страна членка, без да бъде критично разрушавана околната среда и биологичното разнообразие.
- Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за това, че е подкрепил това решение и е допуснал подчинениете му служители от ДНСК да толерират незаконното строителство в парка, вместо да го санкционират и разпоредат неговото премахване.
- Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, защото продължи действията на тройната коалиция за държавно финансиране на концесионера „Юлен” АД чрез свързаната с него Българска федерация по ски със суми, които надвишават 10 пъти размера на концесионното възнаграждение. Защото скри от обществото договорите за финансиране на Българска федерация по ски с 2,5 милиона лева от държавния бюджет и защото въобще подкрепя подобно решение на скандалния случай.
- Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, защото подкрепи публично идеята на Нона Караджова за „Юлен” АД, защото участва във всички публични мероприятия на „Юлен” АД в ски зона Банско и получава подаръци от Българска федерация по ски.
- Директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов, който е бивш началник отдел „Защитени територии” в МОСВ, който отговаря през цялото време за контрола на концесията в Национален парк Пирин, и който непрекъснато блокира процеса по създаване на нови защитени територии в България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg