EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата в паричен предколапс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата в паричен предколапс

mail12:40 | 08.04.2011прегледи 1858 коментарикоментари 0


Аз разбирам сериозното затруднение на премиера, тъй като държавата е в предколапсно състояние от гледна точка на финансова база и липсата на пари постоянно определя едно рязко негодувание в определени социални групи, заяви в интервю икономистът Кольо Парамов.
"В една държава като нашата проблемът за даване на оценка на финансовия министър е много сложен. Ние сме най-бедната държава в ЕС с една много тежка сгрешена икономическа матрица от 2001 до 2009 година, с лошо преизчислена доходна база, изкривено потребление и липса на сигурен растеж и на сериозен БВП и от там на сериозно участие на всички в пазара. Рязкото спадане на потреблението до момента показва, че пазарът все още не е развит с онази сила, както в Европа. При всички положения трябва да намерим другата матрица, към която да прикрепим българското стопанство и ролята на Симеон Дянков е именно такава", отбеляза Парамов. "Истината за нас в момента е, че нямаме приоритетно развитие на определени отрасли, в момента закърпваме определени дупки и направления и цялата ни сила е да поддържаме едно равновесие, зад което не стои сериозна базова перспектива за развитието на страната, а просто поддържане на минимален стандарт. Аз съм абсолютно убеден, че с набелязването на новите мерки в Европа, за България и Румъния трябва да се набележат конкретни стъпки за развитието на приоритетни сектори, които да гарантират в определена степен взаимодействие със западноевропейските страни и да започнем да реализираме по-друга матрица на износа", допълни икономистът.
Според него в следващите три години много трудно бихме влезли в еврозоната, освен ако еврозоната не приеме някакви конкретни стъпки в това направление и не осигури допълнителни средства, с които да препроектираме нашето участие в еврозоната. Ако се приеме цялостен план за развитие на България и Румъния и ако Европейската централна банка проумее, че е необходима източната част от ЕС да бъде включена в еврозоната с определени субсидии, нещата могат да се случат, отбеляза той. Парамов подкрепя идеята за пакта "Евро плюс", но смята, че тя все още не е разбрана в България. "Хората на Милен Велчев активно са против тази идея, но те не знаят за какво става дума", смята Парамов. Той мисли, че в следващите няколко седмици, когато от НДСВ се запознаят с всички документи, свързани с пакта, ще разберат, че нашето участие в "Евро плюс" не представлява никаква опасност в момента за България. Парамов оценява присъединяването на България към пакта като добър ход на Бойко Борисов и смята, че следващият най-добър ход за премиера ще бъде стабилизирането на парламентарната група на ГЕРБ и от там по-внимателно определяне на кандидатурите за предстоящите избори.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158