EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дълговете на САЩ забавят ръста на световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дълговете на САЩ забавят ръста на световната икономика

mail10:03 | 15.01.2010прегледи 630 коментарикоментари 0


Усилията, насочени към понижаване обема на външния дълг на САЩ, както и други крупни икономически задължения, ще станат причина за „затягане на коланите”, което от своя страна ще доведе до забавяне на световния ръст на БВП, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки резултатите от ново изследване.
Анализ на компанията McKinsey Global Institute сочи, че процесът на понижение на нивото на задлъжнялост, ще удари САЩ, Великобритания и Испания по - силно от останалите 10 водещи икономики.
Резултатите от изследването обаче показват, че съответното ниво на задлъжнялост, което включва държавния дълг и дълга на частния сектор, в САЩ е по- ниско, отколкото в други крупни икономики, като Франция и Италия например.
Предположението, че равнището на дълга ще забави икономическия ръст не е ново, отбелязва изданието. Изследването на McKinsey дава възможност да бъдат очертани различните икономически сектори, формиращи задлъжнялостта, която трябва да бъде понижена в близко време. Така например при САЩ, Великобритания и Испания и в по - малка степен при Канада и Южна Корея, бремето по понижаването на дълга ще падне основно върху домакинствата и сектора на търговията с недвижими имоти. За Испания роля при намаляването на задлъжнялостта ще имат и компаниите от финансовия и строителния сектор.
По данни на компанията, задлъжнялостта обикновено оказва влияние върху икономиката две години след финансовата криза. Икономиките прибягват към различни способи за борба с натрупаните дългове, някои от които са предизвикване на инфлация, дефолт или бърз икономически ръст. Към настоящия момент като водеща се очертава мярката по „затягане на коланите”, която в миналото е продължавала около шест - седем години, отбелязва изданието, а през първите две - три години винаги е асоциирана със съкращаване на икономиката.
Икономисти отбелязват, че тези процеси вече са започнали в САЩ и Европа. В същото време непрекъснатото нарастване на държавния дълг на Великобритания и Испания може да отложи понижаването и на дела на задлъжнялостта в частния сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg