EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дълговата криза доминира света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дълговата криза доминира света

mail11:10 | 30.09.2011прегледи 715 коментарикоментари 0


Европейската дългова криза доминира световните пазари; цената на златото ще продължи да се повишава поради високата несигурност. Това са част от изводите в доклад на анализаторите от "Райфайзен Рисърч", Виена. Изключителното безпокойство в банковия сектор, спадовете на финансовите пазари и ескалацията на проблема с  дълга събуждат асоциации с есента на 2008 г. и фалита на "Леман", посочва Валентин Хофщетер, експерт проучвания в Райфайзен Банк Интернешънъл АГ, цитиран от пресцентъра на Райфайзен България. Работим върху предположението, че проблемът  с Гърция ще продължи да бъде водеща тема в следващите месеци, посочва Хофщетер. Осезаемото напрежение във финансовия сектор, влошаващите се нагласи в световен мащаб и вероятното преструктуриране на гръцкия дълг удрят спирачки на растежа,  добавя той. Хофщетер дори очаква временно понижение на БВП в еврозоната, която би трябвало да възстанови растежа си през втората половина на 2012 г.
Развиващите се пазари също не са защитени от спада в икономическата активност на развитите страни и се се очакват по-слаби данни за БВП и при тях, казва анализаторът  Вероника Ламер. Позитивна остава прогнозата за златото предвид високата склонност за избягване на риска и отрицателни реални лихвени проценти, коментира Ламер.
Анализаторите на "Райфайзен Рисърч" очакват значително понижение в прогнозата за икономическата активност в еврозоната заради последния спад на основните индикатори, измерващи нагласите на бизнеса и продължаващите проблеми, предизвикани от дълговата криза. Икономическата активност ще се понижи до най-ниските си нива през втората половина на тази година, когато очакваме повечето страни да отчетат спад в производството си, посочва Хофщетер. Поради тази причина понижаваме прогнозата си за растеж на БВП за 2011 г. до 1.6 процента, добавя той. Според анализатора икономическият спад, който ще бъде усетен и през 2012 г., заедно с очакваната неспособност на Гърция да плаща дълга си, ще повиши несигурността. Хофщетер очаква през 2012 г. БВП да нарасне със само 0.2 процента.
Анализаторите посочват инфлацията като реален проблем в повечето страни. Докато основните потребителски стоки като храна и гориво отчитат по-голямо повишение на цените, увеличените транспортни и хранителни разходи не водят до аналогично повишение в цените на други класове продукти, обяснява Хофщетер. За 2011 г. той очаква инфлация от 1.6 процента. Ако политиците в ЕС не представят скоро приемливи алтернативи за гръцката дългова криза, няма да има трайно повишаване на доверието, смятат експертите от Райфайзен Рисърч. Анализаторите очакват растежът на БВП на САЩ да бъде 1.7 процента през 2011 г. , а прогнозата им за 2012 е той да е 1.5 на сто, обяснява Хофщетер. Заради понижения риск от инфлация Европейската централна банка ще прекрати цикъла на лихвени повишения и ще остави основния лихвен процент на сегашните си нива от 1.5 процента, смятат от "Райфайзен Рисърч". ЕЦБ може да понижи основния лихвен процент отново до нивата от 1 процент, прогнозира Хофщетер. Периодът до пролетта на 2012 г. ще се характеризира със стабилен спад на цените на акциите и корпоративните облигации, смята Вероника Ламер. Тя предвижда, че масовият спад в очакванията за печалбите за 2012 г. и тенденцията към рецесия до средата на 2012 г. ще затруднят този вид инвестиции, независимо от настоящите спадове.
В развиващите се пазари икономическата картина е по-добра, но се очаква по-слаб растеж, от една страна заради спад в износа за развитите страни и от друга поради по-високите лихвени нива в някои страни. Валутите в развиващите се пазари са под напрежение от продажби заради въздържането от заемане на рискови позиции, но биха могли отново да попаднат в полезрението на спекулативни инвеститори, посочва Ламер. Тя препоръчва по-ниски тегла в портфейлите на високорисковите инвестиционни класове, които ще пострадат от високата склонност за избягване на риска и през четвъртото тримесечие.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165