EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дългият път на винената култура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дългият път на винената култура

mail17:45 | 14.11.2012прегледи 959 коментарикоментари 0


През последните години отношението към виното измина много дълъг път и определено можем да говорим вече за наличието на винена култура, каза Любомир Бояджиев, част от екипа, който организира винен форум тази седмица.

Г-н Бояджиев, има ли винена култура в България и до колко виното е оценена напитка?
През последните години отношението към виното измина много дълъг път и определено можем да говорим вече за наличието на винена култура. За да се стигне дотук, влияние оказа не само появата на нови производители и засаждането на нови лозови масиви, но и все по-взискателното мнение на потребителите. Хората се интересуват все повече как е направено дадено вино, в кой момент от развитието му е най-добре да се пие и с какви ястия може да се съчетава. В същото време, българските винопроизводители отдавна вече са наясно, че трябва да залагат не толкова на количеството, а на качеството. От година на година виното у нас става все по-добро и доказателство за това е форумът за българско вино Divino.Taste. От една страна той дава възможност за производителите да покажат най-новото от продукцията си, а от друга – помага на потребителите да се ориентират в огромното предлагане на пазара.

Какво място заема България във винения свят?
Ние винаги сме били част от винения свят и дори в определени моменти от близката ни история сме заемали водещо място. Не можем, разбира се, да се сравняваме с всепризнати винени области като Бургундия и Бордо например. Българското вино обаче има голям потенциал и просто трябва да извървим своя път, за да заслужим мястото си в условията на ХХІ век. Световната публика става все по-взискателна и търси качество, но на добра цена. Това ще може да се усети и на Divino.Taste 2012 на 17 и 18 ноември (събота и неделя) в Централния военен клуб, където почитателите на виното ще имат пряк контакт с българските винопроизводители. Ще могат да разберат какви са били мотивите за създаването на вино от конкретен сорт или купаж, какви емоции са вложени.
Какъв е форматът на Divino.Taste?
Условно DiVino.Taste е разделен на три части. Форумът включва изложение на българските винопроизводители, майсторски класове и лекции, WiFo (форум за вино и храна). Изложението на български вина ще събере близо 40 от най-добрите български винопроизводители, които ще представят най-новите си вина пред публиката на DiVino.Taste. В рамките на двата дни ще могат да се дегустират над 200 различни български вина. Входът до изложението е с билети, а закупилите билет за поне един от майсторските класове или WiFo имат достъп до изложението и за двата дни.
С какво DiVino.Taste е по-различен от другите винени формати?
Този формат съдържа в себе си цялата концепция, зад която стоят всички продукти под шапката на DiVino (divino.bg, DiVino Magazine и Българска винена академия), а именно да правим всичко с практична насоченост, но и със стил. Ние вярваме, че за да се получат добре нещата е необходимо търпение и взискателност към всеки детайл. Българското вино заслужава да покаже своята многоликост и точно това е целта на DiVino.Taste. Всяка една изба има своя индивидуалност и стил, затова и не разделяме отделните винопроизводители. Всеки един от тях има еднаква изложбена площ и еднакъв достъп до крайния клиент. А потребителите могат свободно да изразят мнението си в очакване на професионален коментар.
Очаквате ли вашият форум да бъде посетен и от чужденци?
Разбира се, все пак искаме и други да оценят нашите вина. Надяваме се, че и тази година Divino.Taste ще бъде посетен от чужденци, които живеят в България или са специално поканени от нас. В Divino черпим познания и информация за света на виното от различни източници и поддържаме много добри контакти с чуждестранни журналисти. Надяваме се техните коментари да са отново положителни, защото това играе особено важна роля за нашето място на световната винена сцена.
Какви вина ще представи Divino.Taste 2012?
Това определено ще е селекция от най-доброто от всеки винопроизводител. Тази година е силно застъпена идеята за идентичността на виното. Освен с по-стари реколти от България, публиката ще може да се запознае и с вината от Бургундия, с прочутите португалски Порто и Мадейра, ще може да дегустира уникални местни сортове в тяхното специфично очарование.
 

EconomyNews.bg е медиен партньор на събитието.

 


Тагове: вино, изложение
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg