EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дубай излиза от летаргията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дубай излиза от летаргията

mail11:00 | 17.06.2011прегледи 2480 коментарикоментари 0


Агенция Reuters
Преди по-малко от три години чуждестранните инвеститори обърнаха гръб на Дубай, малката пустинна държава-град с големи амбиции, в чиито основи обаче стои огромен дълг, след като държавният конгломерат Dubai World обяви, че ще преструктурира дълга си от около 25 милиарда долара. Сега дубайската водеща авиокомпания обаче успешно пласира облигации за 1 милиард долара, хотелите привличат повече гости с хиляди, а вълненията в Близкия изток убедиха някои компании да преместят офисите си в по-стабилното емирство.
"В един момент имаше инвеститори, които ми казваха, че въобще не искат Дубай в портфолиата си", коментира банкер. Успехът на облигациите на Emirates този месец, които привлякоха поръчки за над 6 милиарда долара, е един от най-ясните признаци, че доверието се завръща и показва колко е важна авиолинията за икономиката на Дубай и за международния му имидж. "Впечатляващо е да можеш да се отървеш от дълга на която и да е авиокомпания в свят, в който най-големият компонент в разходите на авиопревозвача е петролът с цена над 100 долара," посочи Дейниъл Броуди, главният инвестиционен експерт в компанията за управление на активи Silk Invest, чиято централа е във Великобритания.
"Фактът, че авиокомпанията е дубайска е още по-впечатляващ". Emirates събра парите от облигациите си в същия ден, в който световният пристанищен оператор DP World, друга ценна собственост на Дубай, направи дебюта си на Лондонската фондова борса.
"Листването на DP World и облигациите на Emirates са начинът да се покаже, че Дубай се е завърнал," посочи Сай Ахмад, анализатор в FBE Aerospace в Лондон.
Апетитът за дубайски дългови книжа нарасна през последните месеци, а равнищата на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск - CDS - потънаха до нивата от преди кризата през 2009 година. Не само, че дубайското правителство планира да пусне нови облигации тази седмица след кампания за набиране на инвеститори в Лондон, но неотдавна обяви увеличаване на облигационната си програма до 5 милиарда долара. Подемът в нагласите е коренно различен от ноември 2009 година, когато планът на Dubai World да преструктурира дълга си от 25 милиарда долара накара инвеститорите за избягат практически незабавно и се изрази в отрицателен растеж за амбициозната някога икономика.

Eфект на постепенното стимулиране
Има и убедително чувство на оптимизъм. През 2010 година брутният вътрешен продукт на глава от населението бе малко под 42 000 долара, един от най-високите в света. Благодарение на търговията, финансовите услуги и туризма икономиката на Дубай се възстанови през 2010 година, като отчете растеж от 2,4 %, а прогнозите за тази година са за растеж между 3 и 3,5 %. За сравнение Световната банка прогнозира растеж от 1,9 % в Близкия изток и Северна Африка тази година.
Крановете се връщат към живот, туристите отново се тълпят по дубайските прелести от рода на ски склона в пустинята, един от най-големите молове в света и неговата най-висока кула. През първото тримесечие броят на гостите на хотелите наброяваше над 1,8 милиона, което е нарастване с 14 % спрямо същия период на миналата година, според статистическия център на Дубай.
"След като т.нар. арабска пролет затвори някои от другите големи туристически пазари, по-специално Египет, Йордания и Бахрейн, туристите се насочиха масово към Дубай," посочи Гай Уилкинсън, управляващ партньор в консултантската компания в областта на хотелските услуги базирана в Дубай Viability Managements Consultants. Макар да е трудно да се направи точна оценка на компаниите и
капиталовите потоци в Дубай, те нараснаха главно заради политическата несигурност в Бахрейн, който е общопризнат финансов център в региона, отбелязват мениджъри и банкови директори.
Много компании смениха офисите си или персонала си, докато банковите депозити на Обединените арабски емирства достигнаха най-малко двугодишен максимум пред април. "Компаниите физически се местят в Дубай - за някои, регионалните безредици са възможност да имат разумно голямо присъствие в Дубай", отбеляза Ганем Нусейбех, основател на Cornerstone Global Associates и старши анализатор в Political Capital. Нусейбех посочи, че все още е твърде рано да се прецени дали ликвидността в банките и преместването на хора в Дубай ще се отрази по някакъв начин на възстановяването в сектора на недвижимите имоти, който бе сред най-засегнатите от кризата. Той каза, че между 30 % и 50 % от компаниите, които са се преместили в Дубай, ще останат за постоянно или за по-дълъг период.
По улиците на Дубай разговорите отново са съсредоточени върху хапване навън в най-новия ресторант и концерти на изпълнители като Ашър, Мейси Грей и Джо Кокър, като всеки от тях е пял в претъпкани зали.

Дълъг път за изминаване
Дубай обаче е обвиняван, че трупа проблеми, отлагайки плащането на задълженията си, вместо да ги решава. Сделката за дълга на Dubai World от 2010 година забавя изплащането с между 5 и 8 години, като Дубай все още не е обявил активи за продажба. Емирството има дълг от 30 милиарда долара с падеж през идните две години, а рефинансиращият риск остава едно от най-големите притеснения на инвеститорите. Проблемите на кредитори, които придобиват активи, и принудителното изпълнение на задълженията са изключително политически деликатни. "Голяма част от дълговото преструктуриране беше за пет години или седем до осем години," посочи главният икономист в EFG-Hermes Моника Малик. "Макар че това е нещо като поемане на глътка въздух в краткосрочен план, проблемът да се намалят тези дългове в средносрочен план остава." Въпреки възстановяването в световната търговия и по-голямата стабилност в банковия сектор и пазара на недвижими имоти, икономическият растеж на Дубай е далеч под равнищата от времето на петролния и имотния бум преди да настъпи световният кредитен срив през 2008 година.
През 2009 година икономиката на емирството се сви с 14 %, а целият дългов товар на Дубай и компаниите му се оценява на 115 милиарда долара или 140 % от брутния вътрешен продукт на страната, което не е далеч от 143-те % от задлъжнялостта на финансово затруднената Гърция. Растежът на кредитите в частния сектор на ОАЕ бе анемичен, като през февруари достигна едва 2 % спрямо годишното равнище от над 50 % през 2008 година, когато бе пикът на строителната треска. Увеличените депозити не успяват засега да задвижат отпускането на заеми. Единственото спасение за Дубай отново може да се окаже ширещата се хипотеза, че съседен Абу Даби, най-богатото от седемте емирства, ще прояви готовност да се нагърби с товара, ако и когато се окаже необходимо.
 


Тагове: Дубай, бизнес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg