EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дрехи, техника & почивка пазаруваме онлайн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дрехи, техника & почивка пазаруваме онлайн

mail09:05 | 10.12.2015прегледи 7345 коментарикоментари 0


Дрехи, обувки, техника и резервации за почивка са трите категории стоки и услуги, които българските потребители най-често пазаруват онлайн, според проучване за електронната търговия в България, изготвено от пазарния изследовател Ноема по поръчка на Visa Европа. 60% от населението в страната си купува дрехи и обувки от онлайн търговци, 40% - техника, а 39% резервират ваканциите през интернет. В същото време резервациите за почивка са и категорията, която най-голям процент от сънародниците ни – 24%, заявяват, че извършват единствено онлайн.

zoom_sss

Различни са предпочитанията за пазаруване на стоки и услуги онлайн по пол сред населението. Така например, за най-предпочитаната сред тях категория – почивките, делът на мъжете, които заплащат за нея онлайн, е 17%, докато при жените той достига 26%. Мъжете най-често закупуват по електронен път техника (67% от анкетираните), а жените се доверяват на онлайн търговци основно за дрехи и обувки (69% от анкетираните). По отношение на битовите услуги 19% от мъжете и 12% от жените предпочитат да ги заплащат единствено онлайн, като това са най-вече потребители на възраст между 36 и 55 години.

Сред останалите стоки и услуги, които българските потребители пазаруват най-често онлайн, са книги (16%), билети за концерти (15%), козметика и детски продукти (по 14% за всяка категория), самолетни билети (12%) и др. В обхвата от стоки, които най-голяма част от населението заплаща единствено онлайн освен почивките, влизат също и ваучери (15%), самолетни билети (13%), битови услуги (13%), дрехи и обувки (9% от анкетираните).

28% от всички активни онлайн български потребители заплащат за стоките и услугите, които пазаруват с дебитна карта или кредитна карта, посочвайки бързината, удобството и сигурността на този вид разплащания сред причините за избора си. По-голям дял сред тях заемат мъжете – 43%, както и жителите, живеещи извън столицата – 29%. Електронните разплащания с дебитна карта при онлайн пазаруването са по-предпочитани сред по-младото население – 20% от анкетираните на възраст между 18 - 35 години заплащат на търговците по този начин.

99% от хората, които пазаруват онлайн и най-често правят разплащания онлайн, смятат, че онлайн пазаруването е удобно, пести време, лесно, не е необходимо посещение на място, може да се плати по всяко време и има възможност за следене на разходите.

Предпочитанията на българските потребители към онлайн търговците са разнообразни и включват както местни, така и чуждестранни търговци. Сред най-често посочваните сайтове за онлайн пазаруване сред българите са различните по големина български марки (41% от мъжете и 45% от жените), големите чуждестранни търговци (33% от мъжете и 17% от жените), сайтовете за групово пазаруване (14% от мъжете и 22% от жените) и различните по големина чуждестранни търговци (12% от мъжете и 15% от жените). Сред най-важните критерии при избора на сайтове за онлайн пазаруване на стоки и услуги българските потребители посочват безплатната доставка (63%), наличието на повече продуктови категории на сайта (60%), гаранциите за сигурност на личните данни при онлайн разплащанията (42%) и предоставените възможности за осъществяване на електронни разплащания (32%).

Как и кога пазаруват онлайн българските жени?

Наблюденията на Visa са, че онлайн пазаруването се извършва докато активните хора пътуват за работа. Друго проучване, този път на MasterCard, дава повече детайли за това.

Доброволните участнички в едноседмичната анкета разкриха, че 46 % от тях предпочитат внимателно да проучат и сравнят цените и условията, преди да решат да закупят определена модна стока. По-голям процент от жените– 53 %, споделят, че най-много пазаруват онлайн вечер след работа. А тези, които предпочитат да прекарат своите вечери в правене на други неща, или пазаруват събота и неделя (26 %), или в работно време (12 %) и през обедната почивка (8 %).

Същото разнообразие от отговори е видно и в предпочитаните устройства, от които пазаруват жените – въпреки че 51 % от следващите модата продължават да пълнят електронните си колички от лаптопа, 16 % предпочитат мобилния телефон или други интелигентни устройства, за разглеждане на купищата дамски блузи, рокли, обувки или чанти онлайн. Останалите 33 % от тях използват настолен компютър за Интернет покупките си.

Онлайн пазаруването на модни стоки се превърна в удобна част от начина на живот на българките и те без притеснение пазаруват всякакви видове стоки в Интернет. Попитани „Кои видове стоки винаги ще предпочитате да купувате онлайн, а не от магазин“, участничките дадоха различни отговори – 29 % предпочитат онлайн да избират дрехи, 20% – чанти и аксесоари, 11% – обувки , 9% – детски стоки, 6% – спортни артикули. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg