EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Има интерес към АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Има интерес към АЕЦ "Белене"

mail13:15 | 22.07.2016прегледи 1145 коментарикоментари 0


Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ „Белене”, колко е сериозен ми е трудно да коментирам. Към момента има заявени намерения. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС. Запитан докъде стигна преговорите с руската страна за съдбата на реактора на АЕЦ „Белене” и пристигна, и дали са пристигнали в България иранските експерти, които да проверят отговарят ли параметрите му на тяхната площадка, Дончев заяви, че няма как параметрите на реакторите да не отговарят на каквито и да било изисквания, защото са произвеждани съобразно най-високите изкисквания за Европа. „Всяко ядрено съоръжение, което се прави за Европа е по-скъпо, сложно и с по-тежки стандарти за сигурност, отколкото, където и да било по света. В тези разговори една основна тема е дали ще се стигне до сделка и цената. Хубавото е, че имаме алтернативи – или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение за негова сметка или се търси вариант за препродажба”, каза Дончев. „Ще движим и двата сценария паралелно в зависимост кой ще е по-изгоден. За цената не са водени разговори. Принципният отговор от иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и те проявяват интерес принципно. Може би следващият месец ще има тристранна среща. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителя”, обясни вицепремиерът. Относно срока от месец, който постави Борисов за решаване на въпроса и дали той ще бъде удължен, Дончев заяви, че може да спазва срок изключително прецизно, когато нещата са е негови ръце. „Не може да си позволим да отлагаме казуса, защото текат лихви. Изключително трескаво се работи. Другият вариант е да се търси вариант за пълна приватизация не само на произведеното оборудване, но и на площадката на Белене, което от икономическа гледна точка е най-добрият вариант, защото би ни позволило да покрием всички направени разходи до момента”, подчерта Томислав Дончев. Той съобщи, че текат разговори с Атомстройекспорт, но няма категорична позиция от тяхна страна. „Не става дума за автомобил, самовар или за бензиноколонка, а за ядрено оборудване. Не очаквайте въпроси и отговори и всичко да се развива в рамките на 1 ден. Освен това трябва да смятаме. Би било по-добре, когато говорим за такива исторически проекти, освен да изразяваме намерение, да смятаме. Трябва да се смята предварително преди да се прави нещо, е не да се прави на ентусиазъм. Ако бяхме смятали по-добре на времето нямаше да сме в тази ситуация”, убеден е Дончев.

Крайната цена на проекта АЕЦ "Белене" съгласно документите, които се съдържат в НЕК и Министерството на енергетиката, и тръжната процедура за избор на стратегически инвеститор, е 10 млрд. и 45 млн. лева. Такъв ресурс не е имало през 2006 г., такъв ресурс няма и към настоящия момент, държавата и НЕК не могат да си позволят да влязат в такава инвестиция, каза във времето за парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.
    Така министърът отговори на призива на депутата Васил Антонов (БСП лява България) стратегията за бъдещето на проекта да бъде неговата реализация, без да продаваме суверенитета си. Затова искаме ценните активи, които проектът притежава - лицензирана площадка, изградена инфраструктура др., да се обособят, да бъдат предложени на ясен, публичен и открит търг от Агенцията за приватизация и да се появи инвеститор, който да довърши този проект, но като частен, каза Петкова.
    Това е предизвикателство, което трябва много внимателно да разгледаме, отбеляза тя. По думите й по този вариант - извеждане и обособяване на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания - търговско дружество, приватизирането му чрез Агенцията за приватизация и довършването му като частен проект, в момента се работи и се анализира.
    Не бива да допускаме грешки с продажбата на оборудването на трета страна на всяка цена, защото това означава отново да генерираме загуба, както през 2007-2008 г., коментира Петкова. Тя призова всички политически партии да мобилизират експертния си потенциал, да се консолидират и да се избере най-доброто решение за България, което ще защити в максимална степен интересите на държавата.
    Вариантите във връзка с бъдещето на АЕЦ "Белене" не са много, като някои са развити в арбитражното решение, каза Петкова. По думите й първият вариант там е НЕК да плати присъдените 550 млн. евро за поръчаното оборудване, с лихви, които са 167 хил. евро на ден. С окончателното изплащане на сумите НЕК ще придобие оборудването, което в момента е собственост на "Атомстройекспорт", поясни министърът.  Друга възможност, посочена в арбитражното решение, е НЕК и "Атомстройекспорт" заедно да търсят продажба на оборудването на трета страна.
    Най-лошият вариант за всички нас според мен би бил този - да се плати оборудването, да се опишат разходите, които са милиард и 409 милиона за площадката, и да не се случи нищо, каза Петкова.
    В отговор на друг въпрос министърът каза, че във връзка с усложнената международна обстановка в сферата на сигурността, от страна на АЕЦ "Козлодуй" са предприети всички необходими мерки по линия на физическата защита и охраната на обекта.
 


Тагове: Дончев, Белене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg