EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доминик Строс-Кан: Връщането на бонусите в банките е скандално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доминик Строс-Кан: Връщането на бонусите в банките е скандално

mail13:37 | 30.07.2009прегледи 685 коментарикоментари 0


Dominique Stros-Cannes_l"Скандализиран съм от връщането на бонусите в банките въпреки икономическата криза и мисля, че това ще доведе до нови драми, ако практиката не се прекрати", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в интервю за френския телевизионен канал Франс-24, цитиран от световните агенции.
"Фактът, че това, което бе не единствената причина, но една от причините за ситуацията, на която сме свидетели, това преследване на печалбата, тези лесни пари, този начин да се поемат необмислени рискове, за да се правят пари, толкова бързо се завръща (...) и това ме скандализира", допълва шефът на МВФ, цитиран от Франс прес.
Строс-Кан изразява по-специално съжаление, че "все още не е изграден регламент, който да попречи тъкмо такива неща да стават, да попречи малка група мъже и жени, привлечени силно от печалбата, да тласкат цялата икономика на планетата към катастрофа".
Това не е работа на МВФ, допълва Строс-Кан. Някои световни банки неотдавна започнаха отново да дават гарантирани бонуси, за да наемат или да задържат на работа служители.
Системата на бонусите бе много остро критикувана, защото бе установено, че тя възнаграждава банкери и борсови оператори за поемането на големи рискове, чиито първоначални печалби по-късно се превърнаха в големи загуби. Тази система бе заклеймена като една от причините за сегашната финансова и икономическа криза, припомня Франс прес.

Снимка: Reuters


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg