EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доларът е силната валута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доларът е силната валута

mail09:45 | 08.08.2012прегледи 1186 коментарикоментари 0


В прегледа си на полугодието на 2012 и годишните си прогнози анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank потвърждават доминиращата тема за годината – криза в Европа и трудни решения по света. Икономическите данни потвърждават, че САЩ се представя по-добре и има шансове за излизане от рецесията, поради което и щатският долар е доминиращата валута на 2012 г. За българската икономика анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг отново посочват, че добивът на суровини и износът продължават да са движещите сили, но те все още са чувствителни към глобалната ситуация и отчитат забавяне заради европейската криза. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в инвестиционния посредник: „Песимизмът на потребителите е сравним със ситуацията в началото на 2009 г., когато преходът от икономически бум към криза беше най-рязък. Оценката за икономиката в момента е на същото ниво, което създава предпоставки за очаквано подобрение през следващите 12 месеца. Очакваме силен сезон на потребление преди празниците в края на годината.“ Друга позитивна новина за българската икономика анализаторите виждат в евентуалното подобряване на кредитните условия от банките за бизнеса и индивидуалните кредитополучатели, което може да има известен положителен ефект върху доходите им.
Щатският долар ще продължи да бъде силната валута
Очакванията в годишните прогнози за дългосрочна промяна в движението на валутните курсове се оказаха факт – по-продължителни са периодите на растеж на долара, а новините от еврозоната се оказват решаващи за слабостта на единната валута. Европейският съюз се забави с политическите решения, но печатането на пари ще трябва да се случи и да се активизира. Пред това време Федералният резерв (централната банка на САЩ) успява да удържи на натиска за печатане на още долари, които да го обезценят. Анализаторите от Saxo Bank посочват, че все още са налични макроикономически рискове в глобален план, които да държат долара силен и очакват, че EUR/USD ще стигне 1.12 (1.74 USD/BGN) в края на 2012 г. Експертите от ЕЛАНА Трейдинг продължават да твърдят, че EUR/USD да завърши годината близо до равнището от 1.20 (~ 1.63 USD/BGN) под влияние на агресивна политика от страна на Европейската централна банка. По тази причина търговията с валутната двойка ще се активизира още повече във второто полугодие.

Златото продължава да е играчка на спекулантите
Спекулациите са водещият мотив при златото, но металът се представя по-добре спрямо еврото и би трябвало да привлече инвестиционен интерес, както за застраховка от проблемите в Европа, така и при увеличен апетит на инвеститорите към рискови активи. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг обръщат внимание, че стабилизирането на цената на златото на нивата над 1500 долара за тройунция подсказват формирането на средносрочно дъно. Те смятат, че нестабилната обстановка може да доведе до спад до 1400 долара през второто полугодие, преди да се стигне до повишение на ниво 1700 долара. Анализаторите на Saxo Bank виждат възможност за поскъпване до 1800 долара до края на годината.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046