EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене"

mail12:15 | 17.11.2017прегледи 11275 коментарикоментари 0


"Докладът на Българската академия на науките ще послужи като база, за да се вземе решение относно възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене"". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на БАН по темата.

Реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ може да бъде изгодна за страната ни, ако се намери стратегически инвеститор, държавата се включи в него и се постигнат определени финансови параметри, са основните изводи на учените. Проектът  ще е жизнеспособен при инвестиции под 10,5 млрд. евро, при съотношение 80 на 20% привлечен и собствен капитал, при лихва върху заемите, по-ниска от 4,5%. И при пазарна цена от 73 евро на мегаватчас. Това е осреднената минимална себестойност на тока на централата, максималната е 91 евро. При над 10,5 млрд. евро инвестиция, привлечен към собствен капитал 70 на 30% и лихва от 4,77% проектът не бил изгоден. Учените са разработили 90 комбинации за финансов модел за АЕЦ “Белене”.

Припомняме, че в края на януари тази година Българският енергиен холдинг възложи на академията да разработи цялостна стратегия за развитие на електроенергийния сектор в страната, като основа за бъдещата енергийна стратегия до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Изследването на сценариите относно оползотворяване на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене", е част от работата на БАН.

По думите на министър Петкова решение за реализация на активите на АЕЦ "Белене" трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения. Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

Тук може да се види резюме на доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg