EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Договорът за концесия на Летище София подписан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договорът за концесия на Летище София подписан

mail13:49 | 22.07.2020прегледи 554 коментарикоментари 0


Днес беше подписан договорът за концесия на летище София в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, посланиците на Австрия Андреа Вике и Франция Флоранс Рубин, както и временно управляващият мисията на посолството на Германия Йорк Шуграф.

Първоначалното концесионно възнаграждение е в размер на 550 млн. лева. Концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на по-голямата от двете суми: 24 542 010,30 евро  и сумата, определена чрез прилагане на 32 % спрямо общия размер на Общите приходи от концесията за съответната година от нев. Съгласно програмата за изпълнение на договора ще бъдат направени инвестиции на не по-малко от  608 млн. евро. Също така в срок до 10-тата година от началото на концесията ще бъде изграден  нов Терминал 3 на Летище София, като е предвидено и изграждането на нов Карго терминал.

„Днешното подписване на концесията на летище София е показателно за прозрачност и затова, че нашите европейски партньори са добре дошли в България. Процедурата бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.  

Подписването на концесионния договор за летище София е показател за устойчивото развитие на България, това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

„Привличането на първокласни чуждестранни инвеститори е съществен елемент от политиката на правителството на Борисов“, категоричен бе министър Желязков. „Развитието на публично-частните партньорства намери своята удовлетворителна реализация след немалко години на политическа аргументация, а защо не и на политическа конфронтация по този изключително важен въпрос“ каза той.

„Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на „Соф кънект“ ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър. Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят.

„Летище София ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, заяви представителят на консорциум „Соф кънект“ Тиери До.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg