EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Добър сезон за белия трюфел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добър сезон за белия трюфел

mail07:20 | 24.09.2018прегледи 976 коментарикоментари 0


Угърчин,Даниела Балабанова, БТА
Поради интензивните валежи това лято ловците на трюфели очакват добър сезон за белия трюфел, който е най-скъп, заяви Цветозар Мичевски, собственик на фирма, която изкупува и изнася трюфели, както и един от организаторите на тазгодишния Трюфел фест в Угърчин. По думите му сезонът на този вид трюфел е започнал в края на август, началото на септември, а пазарите отварят на 1 октомври.
Мичевски каза още, че 99,9 процента от черният трюфел се изнася за чужбина, като най-големият пазар е Италия. "Това е така, защото още нямаме културата да ги консумираме и да ги приготвяме", заяви той е добави, че цената на гъбата варира от 40-50 лева за килограм до 10 хиляди лева в зависимост от вида и сезона. В България с лов на трюфели се занимават около 10-15 хиляди души.
Най-богати на черен трюфел са районите на Разград, Шумен Търговище, тъй като почвата и растителността там са по-благоприятни. В Угърчин, макар и в по-ограничено количество, също има, дори се намират и в дворовете на къщите.
В града се събраха над 20 души, занимаващи се с лов и преработка на трюфели. "Целта на феста е не само да се популяризира скъпата гъба в България, но и да се опазят находищата, да има регламент. Защото масово се търсят трюфели, а находищата се унищожават. Това трябва да се регламентира със закон за лова, да има за всеки един вид трюфел сезон, в който да се търси, да има санкции", каза ще Мичевски и добави, че по този въпрос вече е разговарял с депутати и министри.
Днешният Трюфел фест започна със състезанието "На лов... за трюфели", в което десет кучета с помощта на техните собственици трябваше да отрият възможно повече количество от гъбата в определен за целта терен. Най-добрите кучета търсачи получиха награди, а за всички участници имаше изискана кучешка храна, солети и вода в специално пригоден за тях ресторант.
Собствениците им, както и останалите гости на събитието, могат да опитат специално приготвен за тях омлет с трюфели. Предлагат се и разнообразни продукти с тази гъба, сред които сирене, бонбони и различни сосове. На щандовете се продават и пресни трюфели, както и други диворастящи гъби.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg