EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрият пример „Амилум"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрият пример „Амилум"

mail13:00 | 09.09.2011прегледи 666 коментарикоментари 0


„Амилум" е един много подходящ пример за това как може да се повишава добавената стойност в икономиката." Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при първата копка на нов цех за производство на кристална декстроза в разградското предприятие, съобщи МИЕТ.
В новия цех, заедно с разширяването на цеха за течни захари, ще бъдат инвестирани 51 млн. лв. Очаква се изграждането на новото съоръжение да завърши за година и половина. „Амилум България" ще може да произвежда по 100 тона кристална декстроза дневно, с възможност за бъдещо увеличение до 300 тона на ден. След внедряването на новата инвестиция в разградското предприятие се очаква производителността на един зает да достигне една от най-високите стойности в страната.
„Високата добавена стойност е от ключово значение за икономиката, защото тя осигурява повече приходи в бюджета, повече средства за образование, здравеопазване, социални плащания, пенсии и други", изтъкна министър Трайков. В крайна сметка това е ключът към по-висок жизнен стандарт на хората.
За подобряване на конкурентоспособността и създаване на по-висока добавена стойност вече с нов фокус действа и оперативната програма „Конкурентоспособност". Средствата по програмата са приоритетно насочени към компании и отрасли, които са иновативни, средно и високотехнологични, подчерта министър Трайков. Той припомни, че от септември започнаха работа гаранционните инструменти по инициативата JEREMIE. Така малките стартиращи фирми с иновативни идеи ще могат да се възползват от евтин кредитен ресурс.
В изказването си министър Трайков акцентира и върху спазените ангажименти на държавата към гражданите на Разград: „През миналата година, когато бях тук, вие ми разказахте за необходимостта да се оправи пътя. Процедурата за това напредва и вчера бе взето решение на МС, с което пътят от общински става държавен и е прехвърлен към Агенцията за пътна инфраструктура. „Това е начинът за финансиране на ремонта от страна на държавата", поясни министър Трайков.
„Успехът винаги има много бащи. И сега, когато започва да се реализира такава добра инвестиция, вероятно някой ще си припише част от този успех, защото наближават избори. Важното е обаче, че инвеститорът е намерил добро поле, за да реализира идеите си, а ролята на държавата и местната власт е с каквото е възможно да помагат и да не пречат", заключи министър Трайков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg