EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрев пред 70 немски компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрев пред 70 немски компании

mail17:15 | 03.07.2012прегледи 668 коментарикоментари 0


През последните години нараства ролята на Германия в българската икономика. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на бизнес форум в Берлин пред представители на близо 70 германски компании, съобщи пресцентърът на МИЕТ.
Делян Добрев е на посещение в германската столица в състава на официалната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев. Министърът на икономиката даде пример с последния потенциален инвеститор, с когото се е срещнал - германска компания, която иска да построи завод за автоклиматици в Пловдив.

През последните години се забелязва много активно търсене на възможности за инвестиции в България в производството на автомобилни части, каза Добрев пред участниците във форума. По неговите думи в България съществуват отлични възможности за развитие на този сектор от икономиката - традиции, добре подготвени кадри, конкурентни разходи за производство. Затова компании като Lufthansa Technik и Ixetic вече избраха България за своята дейност. От конкурентните предимства на страната ни се възползваха също Aurubis и SAP, които произвеждат в България продукти с висока добавена стойност. Очакваме инвестиции в реалното производство, подчерта още министърът. Българският министър запозна участниците във форума с основните мерки на правителството за привличане на инвеститори. България запази темповете на икономически растеж през последните години, от 2000 г. досега износът се е увеличил четири пъти, каза Добрев. По думите му страната ни е пример за финансова стабилност. Към тази база с промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще бъде добавена възможност за преотстъпване на социалните осигуровки за период от три години на инвеститори клас А. МИЕТ подготви промени в специализираното законодателство, насочени към възможност за децентрализация на процедурата за сертифициране на проекти, както и за насърчаване на проекти на общинско ниво. С промените ще могат да се сертифицират и проекти в сектора на услугите, където размерът на инвестицията не е голям, но създадената заетост е значима.
 

Сертифицираните по закона проекти могат да разчитат на финансова помощ от държавата за изграждане на инфраструктура и обучение, индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и други, каза министър Добрев.
 

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. Тя заема първо място в експортната листа на нашата страна с износ за 2.412 млрд евро през 2011 г. , което представлява растеж от 45,4 процента спрямо 2010 г. Вносът на германски стоки в България през 2011 г. е за 2,564 млрд. евро - растеж от 14,7 на сто. Германия е един от водещите чуждестранни инвеститори в България с вложения в размер на 1,878 млрд. евро в периода 1996 -2011 година. По данни на Българската агенция за инвестиции 30 процента от стоте най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие. Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. През 2011 г. тя заема трето място (след Румъния и Гърция) в листата на водещите туристически партньори на нашата страна с посещения на 700 062 германски туристи. За периода януари-април т. г. България е посетена от 39 921 германски туристи, което е увеличение от 5,3 процента .

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161