EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добра реколта, ниски изкупни цени на гроздето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добра реколта, ниски изкупни цени на гроздето

mail12:30 | 26.08.2011прегледи 3129 коментарикоментари 0


Между 600-700 тона грозде от 1060 декара лозов масив в Церова кория очаква Марин Маринов, главен мениджър на „Лозя и вино – Диа Калис” пред в. „Борба”. Брането ще закъснее малко заради по-късната пролет и лято и ще започне към 10 септември за белите сортове и по-късно за червените. В масива се отглеждат „Гевюрцтраминер”, „Шардоне”, „Мерло”, „Каберне Совиньон” и „Пино Ноар”. „Добивите ще са както през 2009 година. Изкупните цени обаче ще са същите като миналата година, някъде около себестойността на продукцията - 60 ст.-70 ст. за килограм, въпреки че горива и торове поскъпнаха. Малко по-скъпо ще е бялото грозде. Пазарите за „Диа Калис” са осигурени. Една част от суровината ще отиде за Сухиндол, а друга за собствени нужди.”
Много добра реколта очаква от своя лозов масив и Иван Вълчев от Лясковец. И според него добивите ще са както преди две години - около 500 килограма от декар. Той отглежда на площ от 800 дка само „Шардоне” и „Каберне”. Миналата година при него гроздето е било с 50% по-малко от 2009 година. „Още нямаме сключени договори, но и сериозните контрагенти са в отпуск. Основната ни реализация от три години е за „Домейн Бойар”. Продаваме и на Ловеч, Преслав и малки количества за малките изби. Шардонето миналата година беше 77 стотинки за килограм, тази се чува за над 80 стотинки. Южна България пък определя и подбива цената на кабернетата и затова тя ще е ниска. Надявам се да продам на 65 стотинки за килограм на едро”, коментира Вълчев.
Добри добиви очакват и от „Лозенска лоза” в Килифарево. От другата седмица специалисти от фирмата ще започнат да вземат проби от различни места на парцела, за да изследват в лаборатория зрелостта на зърното и качеството му. На площ от 184 дка дружеството отглежда два бели сорта „Шардоне” и „Пино Гри”, а от черните – „Пино Ноар”, „Каберне Фран” и „Каберне Совиньон”.
Въпреки добрата реколта изкупните цени на гроздето са ниски, смятат производителите, и приходите в много случаи не покриват разходите.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg