EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

До 7,5% по-евтино парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 7,5% по-евтино парно

mail12:00 | 11.12.2012прегледи 795 коментарикоментари 0


Поне 7% ще е намалението на цената на парното в София, между 3.5% и 7.5% ще е за всички топлофикации. Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

При предложено от "Булгаргаз" намаление на цената на природния газ с 9,3%, ДКЕВР най-вероятно ще постанови намаление по-близо до 10%, каза Семерджиев. Окончателните цени ще станат ясни преди Коледа, каза председателят на регулатора. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов заяви, че столичното дружество е най-големият длъжник, но и най-големият клиент на "Булгаргаз" и двете дружества са като две лица на един и същ проблем. Според Цветанов има дефект в системата, който предизвиква натрупването на дългове към "Булгаргаз" и това е необходимостта топлофикациите да плащат авансово сметките си към газовото дружество, а те самите ги събират месец по-късно от клиентите си и то, ако клиентите се издължат навреме. В новите договори с клиентите си "Булгаргаз" измества авансовото плащане с още месец напред - ние трябва или да предплатим или да дадем банкова гаранция за заявеното количество природен газ, каза Стоянов. Той посочи, че още поне една до три години топлофикационното дружество ще има проблеми в разплащането на сметките си към "Булгаргаз".
Цветанов изтъкна и необходимостта от инвестиции в "Топлофикация София", за да има високоефективно производство, при което да се произвежда топлинна и електрическа енергия на по-ниска цена и с по-малко отделени парникови емисии. След три години влизат строги изисквания на ЕК по отношение на използваните в топлофикационните централи технологии, а периодът 2007 - 2010 г. бе пропуснат, за да се модернизира дружеството, каза още Цветанов. Стоян Цветанов обаче изтъкна, че въпреки промяната в договорите с "Булгаргаз", която изисква авансово плащане или банкова гаранция за заявените количества, няма каквото и да било основание да се очаква, че цената на топлинната енергия ще се повиши.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов уточни, че в новите договори с клиентите, клаузата "купувай или плащай" ще бъде прилагана, само ако такова плащане възникне за газовото дружество. Ако подобно плащане не възникне за "Булгаргаз", няма да го предявяваме и към клиентите си, а за последните 15 години нито веднъж не сме прилагали тази клауза, посочи Гогов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg