EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 5 % от събрания боклук се рециклира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 5 % от събрания боклук се рециклира

mail13:09 | 20.10.2010прегледи 1190 коментарикоментари 0


„Екопак” на този етап не оперира в селските райони, заяви изпълнителният директор на компанията Тодор Бургуджиев пред агенция Фокус. Причината е, че разходите са много големи, а отпадъците от опаковки, които се събират, са много малки количества. Той каза, че ако „Екопак” влезе да оперира в една община, то компанията прави вложение от 100% - инвестира в контейнерите, инвестира в системата за третиране на събраните отпадъци, а общините нищо не дават.
Бургуджиев обясни, че проверки на компанията са показали, че в 90% от случаите контейнерите за разделно събиране на отпадъците се събират, както трябва - без да се смесват различен тип отпадъци. Той призова, ако гражданите забележат, че има нарушения при събирането на отпадъците, да подават сигнали на зеления телефон на компанията.
От 0,5 до 5% от събрания отпадък в България се рециклира, а всичко останало отива на депата за отпадъци.
„Общините не са наясно какво ще правят по отношение на такса смет. Единият им вариант е такса смет да се изчислява, както сега - на база на данъчна оценка. Другият вариант е такса смет да се изчислява на база на изразходвано електричество или вода – например така е в Турция. Общините чакат да излезе законът и тогава да решат как ще постъпят. Ние обаче искаме да събираме в нашите контейнери колкото може повече отпадъци от опаковки, а не електроника, битови отпадъци”, каза още той. „Екопак” не се занимава със събиране на батерии или електронно оборудване, в страната има 18 фирми, които събират подобни продукти.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg