EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До 40% внос на плодове, зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 40% внос на плодове, зеленчуци

mail13:41 | 14.09.2016прегледи 860 коментарикоментари 0


 До 40% достига вносът в България при някои видове плодове и зеленчуци, коментира в Русе зам. Земеделскиат министър Васил Грудев, като обясни, че през последните две години се наблюдава сериозен ръст в отглеждането на плодове и зеленчуци, както и в животновъдството.  От своя страна председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев коментира, че добивът през тази година от плодовете е два пъти по-малък от миналата. Той даде пример с черешите, с кайсиите, при които на много места е имало нулева реколта, а прасковите са измръзнали. При ябълките и крушите положението било същото.
"При ябълката цената е много по-ниска от миналата година. Например, в момента плодът - второ качество, който се използва за сок, се продава за по седем стотинки за килограм. Това е цената, която плащаме, за да я съберем и натоварим на камион. Тя трябва да се търгува за 15-18 стотинки за килограм", каза Колев.
На 15 октомври 2016 г. ще бъде отворена за прием подмярка 4.1  „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.“ Това обяви заместник-министърът по време на кръгла маса, която се провежда в рамките на изложението на местни производители в гр. Силистра, което е част от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Зам.-министърът заяви, че при новия прием подмярката ще се прилага с променени условия. „През настоящия прием допустими кандидати ще бъдат стопанства, които вече са започнали своята дейност и имат достигнати 8 000 единици. Целта ни е да дадем възможност на работещите в сектор “Земеделие” да се модернизират“, каза Васил Грудев. Той допълни, че по подмярката за първи път допустими ще бъдат инвестициите в съоръжения за напояване. Заместник-министър Грудев, посочи че политиката за насърчаване на обединяването на земеделските производители, ясно личи и в подмярката. „Това е една от малкото дейности, която запазва размера на помощта към бенефициентите, а именно 70% за признатите групи на организации на производители“, информира Грудев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg