EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ДКЕВР иска по-висока "зелена добавка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР иска по-висока "зелена добавка"

mail16:45 | 28.08.2012прегледи 634 коментарикоментари 0


"Зелената добавка" в цената на тока, която бе сред основните причини за поскъпването на електроенергията от 1 юли тази година, може да се окаже недостатъчна, прогнозира днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.
Очакванията са, че "зелената добавка" няма да може да покрие всички разходи, които ще се правят за купуване на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници по преференциални цени, каза Семерджиев. От 1 юли 2012 г. тази  добавка бе увеличена от 3,72 лв. на мегаватчас на 11,10 лв. на мегаватчас, въпреки че преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ бяха намалени, като причината бе големият брой нови присъединени мощности - най-вече фотоволтаици.
От 1 септември цените, по които ще се изкупува произведената от слънчеви панели енергия, отново ще бъдат понижени, поне с 30 на сто, заяви днес Семерджиев. По думите му през юли и август няма нови големи фотоволтаични мощности, които да са  присъединени към системата, а само малки - от по 30 до 200 мегавата, и те няма да повлияят съществено на цените. Въпреки това обаче се очертава разходите за зелена енергия да бъдат по-големи от очакваното и да не могат да бъдат покрити от влязлото вече в сила увеличение на цените на електроенергията. Досега по-големите разходи бяха за сметка на НЕК, сега обаче няма да е така, защото според новата методика тежестите за компенсиране на разходите ще се разпределят между всички  оператори по мрежата - и НЕК, и електроразпределителните дружества, посочи Семерджиев. Възможно е от следващия регулаторен период - от 1 юли 2013 г., отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия, добави той.
Няма да бъдат подписвани и нови договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, заяви днес Семерджиев. ДКЕВР е решила това след изявление на Електроенергийния системен оператор, че мрежата не би могла да издържи на значително увеличение на мощностите от ВЕИ, след като вече има подписани договори за повече от 4000 мегавата. Тези договори са валидни и дават възможност на инвеститорите да се присъединяват към мрежата, но нови няма да се сключват, заяви Семерджиев.БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg