EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дискусия по концесията на "Юлен" без резултат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дискусия по концесията на "Юлен" без резултат

mail08:00 | 08.03.2016прегледи 1126 коментарикоментари 2


Разтрогването на концесионния договор за ски зона Банско с "Юлен" ще доведе до огромни загуби за държавата, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на дискусия по казуса, организирана от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в сградата на МОСВ.
Надявам се да се постигне консенсус за изменение на договора за концесия, така че да се защитят максимално интересите на държавата, заради неясноти, получени в годините, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Прекратяване на договора за концесия ще доведе до огромни загуби за държавата от стотици милиони левове, отбеляза тя. По думите й големи ще са и косвените загуби, свързани с имиджа на страната и перспективите за инвестиции в сектор "Туризъм", отбеляза тя.

Ако законите се спазват, всеки спор трябва да се решава между концесионера и концедента, до голяма степен виждам и вина на правителството. А сега какво става - който вика по-силно, е прав. Концесионният договор не дава основание за разтурянето му. Има два варианта за разтурянето му - едниният е доказването на монопол - такъв няма, другият е екологичен, но в момента екологичното състояние на зоната е по-добро, отколкото през 90-те. Това заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика по време на срещата за Банско. "Много ясно се вижда, че единственият животински вид, който е намалял по време на интензивното инвестиране са мечките. Всички останали растителни и животински видове са увеличили популациите си. Това, което знаем, е че не можем да предвидим за 30 години напред инвестициите. Но последните концесионни намерения са преизпълнени. Пълна глупост е да смятаме, че всички правителства и съдебни състави в последните 15 години са подкупвани от концесионера", заяви още Станчев. "285 млн. лева неустойка - това е минимумът, от тази сума започват загубите при евентуално разтуряне на концесионния договор. Хипотезите са разтуряне или изменение на договора, вие ("За да остане природа в България" - бел. р.) искате предварително да започнат процедури, които няма как да започнат преди възможните процедури", обясни той.

Ангелкова отбеляза още, че Банско е на първо място по конкурентоспособност в Европа по съотношението цена-качество, което е трудно постижимо. Надявам се разумът да надделее, защото потенциалът за развитие е голям, страната ни е на последно място по развитие на зимния туризъм спрямо потенциала, който имаме, добави тя.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи позицията на ръководеното от него ведомство, че ски инфраструктурата би трябвало да се развива, при спазване на законодателството и положителна оценка за въздействието върху околната среда. Министерството на икономиката не е давало никакви помощи за осъществяване на концесията в ски зона Банско и не е категоризирало писти, коментира още той в отговор на въпроси от природозащитници.
Министърът на спорта Красен Кралев изрази позиция, че зимните спортове имат изключително важно място в социалния живот на страната, популярни са у нас и помагат за престижа на България. Той припомни последните български успехи в зимните спортове и посочи, че е важно да бъде запазена възможността за подготовката на спортистите ни в страната. Спортистите са най-популярните личности и работят за имиджа на България и разпознаването ни в целия свят, отбеляза той. Като една от основните цели той определи работата за развитие на спортовете и привличане на децата и подрастващите към тях. Когато водим най-големите звезди, шансът децата да заобичат планината е много по-голям, дори да не станат известни спортисти, това става техен начин на живот, коментира Кралев.
Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски каза, че според него най-лошият изход е разтрогване на концесията. Това ще бъде огромна щета за бюджета и ски туризма в региона, там пет години няма да се карат ски, каза той. Зеленогорски призова към балансирано решение, което ще позволи регионът да се развива, но в контекста на опазване на околната среда и при спазване на всички законодателни изисквания, включително европейски. По думите му обществото трябва да получи ясни отговори, ако се налага - да се предприемат санкции и договорът да бъде актуализиран в рамките на българското законодателство, защитавайки интересите на държавата, региона и опазвайки околната среда.
Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев коментира, че явно има изкривяване на концесията и се обяви за намиране на балансирано решение по казуса. В коментар на твърдения за природозащитнциите, че има офшорен собственик на съоръжения, изградени в рамките на концесията, той каза, че 92 от първите 100 компании, листвани на световните борси, са офшорни. Нашата цел е, ако е възможно, казусът да се разреши, но при спазване изцяло на българското законодателство и норми, каза председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Станислав Иванов. Той увери, че се спазват екологичните закони и се правят много проверки на място./БТА, 24 часа он лай

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заявява, че на днешната дискусия за проблемите с концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин не се постигна консенсус, каквато беше идеята първоначално. Търсеше се консенсус за разваляне на договора или неговата промяна въз основа на доклада на междуведомствената работна група към Министерски съвет. От всички изискани от природозащитниците документи и информация не бяха представени никакви, с изключение на информация от министъра на спорта Красен Кралев, че досега министерството му е субсидирало дейността на ски зоната с 14 милиона лева. Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че никога не е била извършена категоризация на ски пистите с оглед на тяхната безопасност. Министерство на околната среда и водите съобщи, че поне 5 строежа са извършени без решение по оценка за въздействието върху околната среда. На срещата с 5 министерства и 3 парламентарни комисии мажоритарният собственик на концесионера „Юлен“ – кипърецът Георгиос Георгиу, отново не се яви. Друг представител на концесионера не отговори на въпроса дали има неясноти в концесионния договор, които налагат неговата промяна. На коалицията „За да остане природа в България“ беше отказана възможността да предостави доказателства за нарушения.

Позицията ни се запазва:

Считаме, че междуведомствената работна група не си е свършила работата и както самата е посочила, тя дори не е имала за цел да установи дали се изпълнява концесионният договор. Ние не вярваме на тези институции, защото те досега са прикривали нарушенията в ски зона Банско. Дори в момента продължават да крият всички документи, свързани със строителството в ски зоната.

Предлагаме Министерство на околната среда и водите да възложи предвидените в доклада на междуведомствената работна група мерки, както го задължава законът, а именно:

-    да изготви специализирана кадастрална карта и кадастрален регистър на строителството в Национален парк Пирин, да предприеме действия за издаване на актове за държавна собственост, подробен устройствен план на концесионната плащ, заедно с план-схеми на техническата инфраструктура и сградите, вкл. техническите, количествените и качествените характеристики на обектите.

Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява всички документи, свързани със строителството и собствеността на обектите в ски зона Банско в Национален парк Пирин, вкл. строителните книжа, да станат публични.

Коалицията предлага на премиера Бойко Борисов да възложи на Министерство на околната среда и водите и на междуведомствената работна група да извършат анализ на изпълнението на задълженията на концесионния договор, който да се основава на първични документи и проверки на терен.

Коалицията заявява, че докато всички документи за ски зона Банско не станат публични, не вижда смисъл за по-нататъшни дискусии. Според природозащитниците взимането на решения при липса на публична информация ще доведе до големи загуби за държавата, независимо дали договорът се разтрогне или анексира. Ние призоваваме решенията, които се взимат за концесията да бъдат основани на законите и концесионния договор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Коментари
 
Дорми - 07-03-2016 г. 18:43:06

Като няма защо Зелените все още губят парите на българските данъкоплатци с провокатвините си действия?

Polina Nedeva - 07-03-2016 г. 19:53:32

предлагам тази дискусия да приключва вече, всички значими фигури си казаха менението и са "за", защо продължаваме

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg