EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Директорът на "Калашников" изкупи акции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Директорът на "Калашников" изкупи акции

mail14:39 | 19.02.2018прегледи 9176 коментарикоментари 0


Частни инвеститори спечелиха за пръв път мажоритарен дял в руската оръжейна компания "Калашников", която е производител на известните автомати AK-47, обявиха от компанията, съобщава агенция Франс прес. Това стана факт, след като в свое официално изявление руската държавна холдингова компания "Ростек" заяви, че е намалила досегашния си дял от 51% в "Калашников" до блокираща квота от 25% плюс още една акция. Акциите са били продадени на генералния директор на "Калашников" Алексей Криворучко, който вече беше акционер в оръжейния концерн, и на негова компания. Според "Ростек" сделката е била за над 1,5 млрд. рубли (около 26,39 млн. щатски долара).

Трябва да се има предвид, че пазарната оценка на "Калашников" се увеличи почти двойно спрямо 2014-а година, когато тогавашният едноличен собственик "Ростек" отвори фирмата за публично-частно партньорство.

Сделката за продажбата на този голям пакет от акциите на "Калашников" е факт в момент, когато компанията претърпява сериозна трансформация, диверсифицира производството си и се концентрира върху износа, въпреки че тя също е предмет на санкциите от страна на САЩ, наложени върху редици руски фирми заради кризата в Украйна.

Основана през далечната 1807-а година в град Ижевск - на 1300 километра източно от Москва, бившата фабрика "Измаш" претърпя серия от промени от 2013 г. насам, когато "Ростек" я обедини с друго предприятие и я преименува на холдингова компания "Калашников" на името на изобретателят на АК-47 Михаил Калашников.

АК-47 е основното огнестрелно оръжие на въоръжение в руската армия, но също така е и най-популярното огнестрелно оръжие в света поради надеждността му при различни климатични условия и факта, че се произвежда в редица държави, напомня Франс прес.

Точно преди смъртта си на 94-годишна възраст през 2013 година, Михаил Калашников се оплака на президента Владимир Путин за лошото управление и ниските заплати в компанията. Откакто обаче бяха привлечени частни инвеститори в управлението на компанията от нейния директор Алексей Криворучко, тя започна да разработва нови модели оръжия и промени своя имидж, като дори започна да продава дрехи и сувенири, възползвайки се максимално от запазената марка "Калашников".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4085