EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дипломатически срещи България-Македония/Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дипломатически срещи България-Македония/Румъния

mail14:35 | 01.06.2016прегледи 921 коментарикоментари 0


С премиера Бойко Борисов обсъдихме хармонизиране на нашите позиции за поддръжка на източния фланг на НАТО и общите стъпки за отпадане на визите за двете страни с Канада, каза пред журналисти в днес в МС министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош след среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов.
На разговора са били обсъдени двустранните отношения между държавите, както и въпроси, свързани с укрепването на регионалното и трансгранично сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС и Шенген, съобщи Чолош.
Съгласихме се да продължим добрите традиции за общи срещи на двете правителства, каза премиерът на Румъния.
До три месеца интерконекторната връзка между Румъния и България ще е готова и ще позволи търговия с природен газ в региона, казаха Бойко Борисов и Дачиан Чолош.
България има същото поведение като Румъния за опазване на външните граници на Европа, границите се пазят все едно двете страни са в Шенген. Това е голямо предимство и за ЕС, и за Румъния, посочи Дачиан Чолош. Премиерът Борисов заяви, че България и Румъния са показали, че се справят не по-зле, а дори и по-добре от много шенгенски страни, затова по думите на Борисов тази несправедливост към двете държави ще отпадне.
Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България има честни, делови и близки отношения с приятелска Румъния. Той заяви, че твърдото намерение на двете държави да защитят интересите на българи и румънци по отношение на визите с Канада.
Двете държави като членове на НАТО може да провеждат съвместни учения в акваторията на Черно море, отбеляза българският премиерът.
Премиерът Борисов информира още, че през август или началото на септември се очаква да има съвместно правителствено заседание в България.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов и държавният глава Росен Плевнелиев проведоха срещи с президента на Република Македония Георге Иванов, който е на посещение в България за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на разговора премиерът Борисов изрази загриженост относно ситуацията в съседна Република Македония. „Като добър приятел на Република Македония, България държи на искрените отношения между двете държави, което означава открито да бъдат споделяни притесненията. Смятаме, че изходът от ситуацията може да дойде само чрез диалог между всички политически партии и осъществяване на необходимите реформи в интерес на всички граждани и спазване на постигнатите договорености”, заяви министър-председателят.

Премиерът Борисов и президентът Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите по двустранния договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Двамата обсъдиха редица теми, сред които мигрантската криза, Близкия изток, интеграцията на Западните Балкани.

Министър-председателят изрази и последователната позиция на страната ни, която продължава да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. „Убедени сме, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО”, посочи премиерът Борисов.

Република България е готова да окаже всяка подкрепа, която институциите в Република Македония поискат, за да се преодолее днешната политическата криза.  Това заяви на свой ред президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с президента на Република Македония Георге Иванов. Българският държавен глава подчерта, че страната ни протяга ръка за подкрепа, но именно политическите партии и лидерите в Република Македония носят историческата отговорност за възстановяване на диалога и за постигането на легитимен изход от кризата.

В условията на крайно противопоставяне в Република Македония  президентската институция е единственият фактор за съхраняване на стабилността в страната, заяви президентът Георге Иванов, който запозна българския си колега с усилията за възстановяване на политическия диалог между отделните партии. Двамата държавни глава бяха единодушни, че бързото провеждане на парламентарни избори в Република Македония и избирането на легитимно правителство е единственият изход за намиране на устойчиво решение на политическата криза.   

По време на срещата президентът Плевнелиев благодари на президента Иванов за предоставената информация за динамиката на миграционните маршрути в Югоизточна Европа и отбеляза доброто сътрудничество между съответните институции. Президентът Иванов подчерта, че Република Македония полага всички усилия за справяне с миграционния натиск и призова за по-активна подкрепа от ЕС в тази насока.

И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Българският държавен глава отново призова за съвместно отбелязване на историческо събитие от България и Република Македония, което ще доведе до „истински пробив в двустранните отношения и ще има силно символично значение в нашия регион“.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg