EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дилърът на UBS и други финансови престъпления

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дилърът на UBS и други финансови престъпления

mail10:20 | 16.09.2011прегледи 908 коментарикоментари 0


Мъж на 31 години бе задържан днес в Лондон от британската полиция по подозрение, че е замесен в гигантска измама на стойност 2 милиарда долара в швейцарската банка UBS, разкрита вчера и обявена днес, информира Reuters. Агенцията припомня най-големите финансови измами досега.

Октомври 2010 - Бившият дилър на Societe Generale Жером Кервиел бе съден на три години затвор от съд в Париж за ролята си в скандала и му бе наредено да върне на френската банка 4,9 милиарда евро (6,7 милиарда долара). Той бе намерен за виновен по обвинения за нарушаване на доверието, компютърни измами и фалшификация.

Април 2010 - Дилър на MF Global Ивън Дули бе привлечен под отговорност за измама и по други обвинения, след като причини загуби за 141 милиона долара при спекулации със
зърнени фючърси през февруари 2008.

Юни 2009 - Дилър от лондонската брокерска къща PVM Oil Futures причини загуби от почти 10 милиона долара от неразрешени сделки и предизвика скок в цените на петрола в света. Брокерът Стийв Пъркинс е с отнети права.

Май 2009 - Бившият брокер на Morgan Stanley Дейвид Редмънд е с отнети права, тъй като търгувал неправомерно с петролни фючърси след употреба на алкохол по обяд и след това прикрил действията си.

Февруари 2009 - Бивш старши брокер на Merrill Lynch в Лондон - Алексис Стенфорс, е с отнети права за най-малко пет години за това, че нарочно е надценил позициите си, за да скрие загуби, което принуди американската банка да отпише 456 милиона долара.

Юли 2006 - Дейвид Булън и Винс Фикара, двама бивши валутни дилъри в National Australia Bank, бяха вкарани в затвора след скандал през 2004 година, който струва на банката 252 милиона австралийски долара (187 милиона долара). Те бяха намерени за виновни за това, че са търгували на базата на невярна информация, за да спасят бонусите си и са крили загуби. Така и те отидоха зад решетките, също като други двама дилъри на банката. Булън публикува книга "Фалшификация: животът ми като високорисков брокер", за това как е заменил твърдия алкохол и наркотиците с будизма.

Март/април 2006 - Хеджфондът maranth Advisors LLC загуби 6,4 милиарда долара от договори за природен газ на NYMEX. Комисията за търговия със стокови фючърси по-късно обвини Емърент и бившият главен дилър Брайън Хънтър, че са се опитали да манипулират цените на фючърсите на природния газ.

Февруари 2002 - Ирландската банка Allied Irish Banks съобщи, че дилърът Джон Ръснак, който поемал много рискове при търговията, измамил американското подразделение Allfirst с 691 милиона долара. Ръснак е осъден на седем години и половина затвор.

Януари 2001 - Бившият главен финансов служител на вече несъществуващата Griffin Trading Co Скот Зак е обвинен, че е отклонил над 5,56 милиона долара от банкова сметка на компанията към брокерска сметка, за да финансира неразрешена търговия 18 месеца преди фирмата да сложи край на дейността си.

Март 1998 - Джоузеф Джет, бивш дилър на облигации на Kidder Peabody , е обвинен, че е създал фалшива печалба от 350 милиона долара, за да скрие загуби като не е водил правилно сметките си. Разразилият се скандал води до продажба на компанията.

Юни 1996 - Японската търговска къща Sumitomo Corp понесе загуба от 2,6 милиарда долара за период от 10 години заради неразрешено търгуване с мед, предимно извършвано от главния дилър Ясуо Хаманака. Компанията уволни Хаманака, който на времето носеше прякора "Господин пет процента", тъй като се смяташе, че неговият екип дилъри контролира пет процента от световната търговия с мед. Той бе осъден на 8 години затвор.

Септември 1995 - Японската Daiwa Bank понася загуба от 1,1 милиарда долара заради неразрешена търговия с облигации на Тошихиде Игучи, един от нейните изпълнителни директори в САЩ. Той е осъден на затвора през 1996 година.

Февруари 1995 - Barings Plc, една от най-старите британски инвестиционни банки, рухва, след като Ник Лийсън - един от брокерите й на фючърси в Сингапур, губи близо 1,4 милиарда долара при сделки с деривати. Лийсън осъден на затвора в Сингапур. В последствие Беърингс бе продадена на холандската банка ING за една британска лира.

Април 1992 - индийски банки и брокери са обвинени в заговор за нелегалното източване на 1,3 милиарда долара от междубанковия пазар за ценни книжа, за да създадат бум на фондовата борса в Мумбай. Водещият брокер Харшад Мехта, основният обвинен в скандала, почива в затвора по време на съдебния процес.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg