EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дилма Русеф в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дилма Русеф в България

mail10:40 | 05.10.2011прегледи 900 коментарикоментари 0


Дилма Русеф стъпи снощи за първи път на българска земя в родината на своя баща Петър Русев. Президентът на Бразилия е на държавно посещение у нас на 5 и 6 октомври по покана на своя колега Георги Първанов.
Специалният самолет на кацна на летище София около 22.40 вчера. Дилма Русеф бе посрещната от ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента Георги Първанов.
Това е първо посещение на бразилски държавен глава в нашата страна от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година. Визитата на Дилма Русеф ще даде сериозен тласък на активния двустранен политически диалог на всички равнища, както и приемственост на най-високо ниво след многобройните срещи на българския президент с предишния бразилски държавен глава Игнасио Лула.
Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство Европейски съюз – Бразилия и ще потърсят начини за по-нататъшно развитие на отношенията в областта на науката, образованието и новите технологии, разширяването на културния обмен. Държавните глави ще обсъдят взаимодействието на България и Бразилия в международните организации и ще обменят мнения по актуални международни въпроси.
Първата среща на президента Георги Първанов и Дилма Русеф в рамките на посещението ще бъде на площад "Св. Александър Невски", където ще се състои официалната церемония по посрещането. По-късно двамата президенти ще проведат среща на "четири очи", последвана от пленарни разговори на двете официални делегации. В присъствието на президентите на България и Бразилия ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.
Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Дилма Русеф ще получи орден "Стара планина" с лента. Президентът Първанов ще бъде награден с орден "Южен кръст", степен: "Голям кръст".
Президентите на България и Бразилия ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. Държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря на президента Дилма Русеф. Президентът на Бразилия ще има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът ще бъде домакин на обяд в чест на президента на Бразилия.
През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец". В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града.
На 63-годишна възраст Русеф има забележителна лична история. Тя е родена на 14 декември 1947 г. в Бело Оризонте, столица на щата Минас Жерайс от баща българин и майка бразилка. Дилма е активен участник във въоръжената борба по време на диктатурата. В разкритите неотдавна тайни досиета военните я представят като "Жана д`Арк на подривната дейност". Арестувана през януари 1970 г. в Сао Пауло, тя е осъдена на 6 години затвор, но все пак е освободена през 1972 г., без да се е огънала от изтезанията. В началото на 1980 г. Дилма Русеф участва в реформирането на Демократичната работническа партия с ляв популистки уклон и с лидер Лионел Бризола, а през 1986 г. се присъединява към ПТ. Преди да се впусне в предизборната кампания, Дилма си направи няколко пластични операции, от които стана по-млада, по-стройна и без очилата с дебели рамки. Миналата година тя публично призна, че се лекува от рак, което се отрази добре на имиджа й. Днес лекарите твърдят, че Дилма е излекувана. "Желязната дама", която е много дискретна по отношение на личния си живот, е разведена след два брака. Има дъщеря Паула, а през септември миналата година стана баба. Дилма Русеф, 63-годишна икономистка и бивша партизанка, е първата жена – държавен глава на южноамериканския гигант, в качеството й на 36-ия бразилски президент. Дилма Русеф беше избрана през октомври 2010 в борба със социалдемократа Жозе Сера, благодарение на подкрепата на Лула да Силва, който вложи цялата си харизма и политическа тежест, за да подкрепи тази икономистка, почти неизвестна за бразилците. Още през 2009 г. Лула я наложи като кандидат на своята Партия на трудещите се (ПТ), макар че тогава тя имаше два минуса – никога не се беше явявала на избори и не фигурираше сред основателите на ПТ. По време на предизборната кампания на Дилма не се налагаше да говори много – по-голямата част от посланията бяха отправени от популярния Лула да Силва, който не можеше да се кандидатира отново заради ограниченията, предвидени в бразилската конституция.
Експертите смятат, че опитът на Дилма като министър на енергетиката и началник на кабинета на Лула я е подготвил да изпълни най-големите обещания в предизборната й кампания - да продължи проектите, довели до удивителния икономически растеж на Бразилия, въпреки очаквания през 2011 спад от 4,5% и инфлация от 5,9%. Нейна цел е да намали дълга на страната до 30% от сегашните 42% – което вероятно ще срещне съпротива. Страната отчаяно се нуждае и от по-добра инфраструктура, а Дилма пое ангажимента да се бори с организираната престъпност, за да подготви страната си за домакинството на Световното първенство по футбол 2014 и на Олимпийските игри през 2016.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg